PREȘEDINTELE MADURO RECUNOAȘTE DEMERSURILE REALIZATE ÎN FAVORIZAREA PARTENERIATULUI STRATEGIC ÎNTRE CARACAS ȘI BEIJING


Palatul Miraflores, Caracas.

Misiunea îndeplinită!, a spus Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, ambasadorului Republicii Populare Chineze, Zhao Rongxian, la vizita de rămas-bun, culminând în Patria lui Bolivar o carieră diplomatică fructiferă de 36 de ani.

Șeful Statului venezuelean, la conferirea ordinului Generalului Francisco de Miranda, de prima clasă ambasadorului Zhao, a subliniat rolul pe care l-a avut diplomatul chinez pe parcursul celor cinci ani în Caracas pentru a favoriza parteneriatul strategic integral între Caracas și Beijing.

“În această perioadă am consolidat un drum de legătură, de cooperare care a fost imperturbabil; pe de altă parte, aș spune că având în vedere contextele care au încercat să perturbe aceste relații, am insistat să avansăm și vom continua să o facem”, a menționat președintele Maduro, scoțând în evidență calitatea umană și sensibilitatea socială a lui Zhao.

Strânsa cooperare între China și Venezuela nu ține numai de dezvoltarea în sectoarele politic, economic, financiar, tehnico-militar, al infrastructurii și științific, ci și cultural, până acolo unde președintele Maduro insistă să scoată în evidență China, ca marea putere a secolului XXI, ca națiunea care cu umilință nutrește relații bazate pe cooperare și complementaritate.

“Relațiile noastre cu China se desfășoară în termeni de egalitate, nu există urme de indignare, de superioritate”, a spus mandatarul.

Cum totul este perfectibil și aceste relații vor fi perfecționate în viitor, în acești cinci ani am avansat în mai multe sectoare bilaterale, dar de asemenea, suntem fericiții martori ai progresului biregional, prin noile relații între China și Comunitatea Latino-Americană și Caraibiană (CELAC).

“Marea Chină, puterea secolului XXI, puterea păcii, și marea Americă Latină (…) ne-am bucurat de fiecare pas înainte: cum să uităm Summit-ul China și CELAC în Brasilia, în iulie 2014 și crearea Fondului de Cooperare China-CELAC, activând liniile de credit pentru condiții speciale, precum infrastructura, direcționând 30 de mld. USD”, a adăugat președintele Maduro.

Aceste acțiuni sunt încărcate de o mare emoție și de sentimente –a reflectat Președintele- deoarece caracteristica fundamentală a revoluționarilor venezueleni este de a avea sentimente mărețe de dragoste pentru umanitate. Este ceea ce ne mișcă: dragostea, recunoașterea, respectul pentru umanitate, dorința ca umanitatea să fie realmente umană.

”Astăzi ne luăm rămas bun de la funcțiile sale diplomatice, dar îi reiterăm prietenia noastră astăzi și pentru totdeauna”, a concluzionat mandatarul.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets