Preşedintele Maduro: Venezuela a redus sărăcia extremă în 2015, în pofida complexei conjuncturi economice


NM_V111Caracas, 16 ianuarie 2016 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Indicatorul sărăciei extreme în Venezuela, cifră indicată de necesităţile de bază nesatisfăcute, a înregistrat o scădere progresivă pe durata Revoluţiei Bolivariene. Pentru 1998 acest indicator se situa la un nivel de 10,8%, 16 ani mai târziu în 2014 s-a redus la 5,5%, iar anul 2015 s-a încheiat cu mai puţin de  4,78% din totalul populaţiei.

Reducerea acestei cifre a fost posibilă datorită faptului că Guvernul Naţional condus de către Preşedintele Nicolás Maduro a menţinut aplicarea politicilor de incluziune şi protecţie pentru popor, cu o puternică investiţie socială, în pofida atacului economic ce s-a accentuat în 2015 şi care a fost executat de către sectoarele de dreapta naţionale şi internaţionale, cu scopul destabilizării

ţării şi generării de nemulţumire în rândurile populaţiei. Acest fapt s-a alăturat bruştei scăderi a preţurilor barilului de ţiţei, scădere care a provocat o reducere la mai mult de 70% a veniturilor din producţia de petrol.

În acest sens, Şeful Statului, care a prezentat vineri mesajul său anual în plenul Parlamentului, a subliniat realizările obţinute şi s-a referit la faptul că în cursul anului trecut s-au implementat 4 creşteri salariale care au însumat o creştere totală de 137% a venitului lunar brut al lucrătorilor şi s-a semnat contractul cadru în administraţia publică.

Preşedintele a adăugat că Revoluţia Bolivariană a făcut, din 1999 şi până în 2014, o investiţie socială pentru popor de 1.182.000.000 de dolari, cifră care în prezent se traduce în locuinţe, dezvoltarea educaţiei, sănătăţii, precum şi susţinerii continuării programelor şi misiunilor sociale.

Această mare investiţie a Statului venezuelean în sectoare care în mod istoric au fost defavorizate şi marginalizate de către guvernele de dreapta, principalii executori ai măsurilor neo-liberale şi instauratori ai capitalismului sălbatic, se ridică în prezent la 61,9% din bugetul naţional, cifra ce semnifică o creştere de 24,7% în comparaţie cu guvernele anterioare Revoluţiei Bolivariene.

În intervenţia sa, Preşedintele a explicat faptul că familiile sărace care nu aveau acoperite nevoile de bază reprezentau un procent de 28,9% în 1998, iar la finele anului 2015 acest procent a scăzut la 19,12%. Aceşti indicatori pozitivi rezultă din construirea „Bazelor Misiunilor” Socialiste în 1.500 de comunităţi unde există sărăcie extremă, misiuni care au contribuit la eradicarea inegalităţilor, având în vedere ca sunt centre operative cu trei module care oferă asistenţă permanentă, gestionează programele sociale de sănătate, alimentaţie şi constituie şi spaţiul pentru misiunile educative „Robinson” (alfabetizare), Ribas (educaţie secundară) şi „Cultură”.

În afara reducerii acestui important indicator, s-a atins în anul 2015 nivelul de un milion de locuinţe construite prin „Marea Misiune Casa Venezuela”, misiune iniţiată în 2011. Numai în cursul anului 2015 s-au realizat, prin această politică imobiliară, 326.323 de noi locuinţe şi s-au reabilitat alte 114.538 de case.

De asemenea, în domeniul educativ s-a depăşit matricula de 10 milioane de elevi înscrişi în sistemul public în 2015, în timp ce populaţia universitară a crescut, situându-se la 2.630.000 de studenţi. În ceea ce priveşte asistenţa şi protecţia socială, pe durata lui 2015 Venezuela a înregistrat, prin intermediul incluziunii în sistemul de Asigurări Sociale, 3 milioane de pensionari.

NM_V111_1În acest fel, Venezuela se menţine ca o ţară cu un nivel scăzut al inegalităţii populaţiei sale, având coeficientul Gini cel mai scăzut din întreaga Americă Latină: 0,38, indicator ce reprezintă un nivel cât mai mic al inegalităţii cu cât se apropie mai mult de zero. Anterior Revoluţiei Bolivariene, în 1998, acest indicator se situa la 0,49.

Toate aceste realizări au fost atinse în 2015, an calificat de către Preşedinte drept cel mai dificil, precizând cele patru elemente responsabile de complexa conjunctură economică pe care o traversează ţara. Printre aceste elemente se include şi dezastrul preţurilor petrolului, principalul produs generator de venituri pentru ţară, precum şi slăbirea aparatului de producţie la nivel naţional, ce nu satisface cererea internă. Cel de-al treilea element expus a fost absenţa spiritului de cooperare naţională din partea sectorului privat, în sensul dezvoltării economice. Al patrulea îl constituie atacul constant la moneda naţională, la sistemul de schimb valutar şi „impunerea mecanismelor de vulnerabilizare a vieţii monetare a ţării şi fixarea de preţuri speculative aflate la marginea legilor economice”, modele impuse de către Statele Unite şi Columbia, cu scopul de a perturba viaţa economică, a precizat.

Din cauza acestei conjuncturi economice pe care o traversează naţiunea, Executivul a prevăzut construirea unui nou model economic care să rupă dependenţa de producţia petrolieră şi care să susţină reimpulsionarea aparatului productiv.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

 

Latest Tweets