Președintele Nicolas Maduro are o întâlnire “respectuoasă și de rang înalt” cu John Kerry


maduro_john_kerryCaracas 26 septembrie 2016 (Correo del Orinoco).

Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro Moros, a avut luni seară o întâlnire cu secretarul de Stat american, John Kerry, după acordul de pace semnat în orașul Cartagena, Columbia, între Guvernul țării latinoamericane și Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC-EP).

Președintele Nicolas Maduro a informat că în timpul acestei întâlniri cu secretarul de Stat american, ambii au promis să construiască o agendă pozitivă.

“Putem să vorbim, să ne înțelegem, să facem o agendă pozitivă între țări, și este ceea ce vom face. Ne-am angajat în construirea unei agende pozitive și foarte curând va veni în Venezuela subsecretarul Statelor Unite ale Americii, Thomas Shannon, împreună cu alți membri ai delegației, și sper că foarte curând să vină și John Kerry”, a anunțat șeful Statului venezuelean.

În timpul ediției cu numărul 68 din programul Contactează cu Maduro, și-a exprimat dorința de a reuși “cele mai bune relații, respect și dialog cu Barack Obama, ca președinte al Statelor Unite și cu președintele următor”, a spus el.

“A fost o întâlnire, aș spune prietenoasă, sinceră, respectuoasă, diplomatică, și eu care sunt creștin practicant, activist și credincios al lui Hristos Domnul nostru mântuitor, mă rog Domnului ca ceea ce s-a discutat la întâlnire să devină realitate, și știu că va exista posibilitatea de a avea relații bune și de respect, de dialog cu Guvernul președintelui Barack Obama”, a explicat acesta.

El a recunoscut că între guvernul venezuelean și cel american sunt probleme, conflicte și diferențe, dar are încredere că se poate avansa în construirea unor relații bune, în care să fie respectată autodeterminarea fiecărei țări.

“Suntem purtători ai bolivarianismului, ai independenței rebele din America Latină și Caraibe, și la fel vom fi mii de ani de-acum înainte. Nimeni și nimic nu ne va face să cedăm nici un milimetru din drepturile pe care le are Venezuela de a fi liberi, independenți, suverani și să construim o țară socialistă, în acest secol XXI”, a spus el.

“Noi, niciodată nu o să ne supunem nici unui imperiu, nici altei puteri din lume, niciodată, sub nici o circumstanță, nici în cele mai rele circumstanțe, nu ne-am ceda patria, nu îngenunchem în fața nimănui”, a declarat președintele național.

El a subliniat faptul că Venezuela și-a câștigat locul său în diplomația mondială, în America Latină, Caraibe, diplomația globală, regională, și asta o confirmă faptul că în prezent, țara asigură președinția Mișcării Țărilor Nealiniate, printr-o decizie luată de 120 de țări.

El a reiterat faptul că Venezuela este în fruntea Uniunii Națiunilor Sudamericane (Unasur), prezidează Piața Comună de Sud (Mercosur), iar în urmă cu câteva luni i-a fost înmânată președinția Forumului Țărilor Arabe și America de Sud.

Președintele Maduro a reamintit faptul că Venezuela este membru al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin votul a 180 de țări din cele 193 care sunt membre, și faptul că este membru al Consiliului pentru Drepturile Omului prin votul a 184 de țări, și membru al Consiliului Economic și Social, aleasă în acest an cu 176 de voturi.

El a subliniat dorința Venezuelei de a continua apărarea cauzelor pe care umanitatea le crede a fi corecte și a adăugat că, pe de altă parte, țara își va depăși problemele și va continua în direcția proiectului bolivarian, acesta fiind Planul Patriei comandantului Hugo Chavez.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets