Preşedintele Nicolás Maduro: Venezuela caută să restabilească pacea la frontierele sale


NM_4Caracas, 2 septembrie 2015 (Presa Latină).

Preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a reafirmat că guvernul său caută restabilirea păcii în teritoriile de la frontiera cu Columbia pentru a-şi proteja cetăţenii, agresaţi de violenţa paramilitară şi de contrabandă.

Este responsabilitatea noastră să construim o frontieră paşnică, de cooperare şi fără ameninţarea paramilitară, a specificat demnitarul marţi, 1 septembrie în cadrul emisiunii sale săptămânale Întrevedere cu Maduro, transmisă din Beijing, China, cu ocazia turului său prin Asia derulat pentru a consolida legăturile cu naţiunile din această regiune.

A insistat asupra faptului că măsurile constituţionale luate de către Guvern începând din 20 august sunt îndreptate către eliberarea teritoriilor limitrofe de flagelul violenţei şi se poziționează împotriva traficului ilegal de alimente, produse de primă necesitate, medicamente şi combustibil venezuelean spre ţara vecină.

În acest sens, a reiterat omologului său columbian, Juan Manuel Santos, este necesar un dialog bilateral la cel mai înalt nivel, bazat pe respect și angajament comun, pentru a se găsi un acord asupra unor măsuri care să permită reinstaurarea păcii la frontiera comună.

A semnalat, de asemenea, că autorităţile columbiene trebuie să ia măsuri pentru a interzice atacul, dinspre teritoriul său, contra monedei venezuelene, ca parte a războiului economic întreprins de către dreapta naţională şi străină pentru răsturnarea Revoluţiei bolivariene.

Maduro a asigurat că Santos trebuie să întreprindă şi acţiuni concrete pentru împiedicarea contrabandei de sustragere care loveşte puternic stabilitatea economică a populaţiei venezuelene, în special în aceste zone de frontieră.

Demnitarul venezuelean a decretat închiderea liberei treceri dinspre şi spre Columbia în mai multe municipii ale statului Táchira (sud-vest), din cauza unui atac comis de paramilitari în această zonă împotriva trupelor armatei bolivariene.

Prin această măsură s-a decretat starea de urgenţă şi s-a ordonat începerea operaţiunilor militare pentru restabilirea ordinii în aceste zone şi crearea de condiţii pentru implementarea a unui nou model de control în zona respectivă care să garanteze securitatea locuitorilor săi.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets