Preşedintele venezuelean face o vizită de stat în China


maduro_vizita_chinaBeijing, 1 septembrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a informat din Beijing că a participat la o reuniune de lucru cu omologul său chinez Xi Jinping, reuniune în care s-a convenit, printre altele, asupra unei serii de noi proiecte pe toată linia de cooperare pentru dezvoltare industrială, agro-industrială şi tehnologică.

Preşedintele a calificat reuniunea drept una „extraordinară” şi, în plus, a informat că autorităţile venezuelene şi chineze susţin întâlniri în cea de-a XIV-a Comisie Bilaterală Mixtă, comisie ce a fost promovată de către Comandantul Suprem Hugo Chávez, ca parte a configurării unei lumi multicentrice şi pluripolare.

A anunţat că ambele delegaţii au elaborat un Plan Comun de Dezvoltare pentru următorii 10 ani (2015-2025). Astfel, a subliniat că s-a semnat un document pentru instituirea de „Zone Economice Speciale în Venezuela”, „beneficiind de toată experienţa acumulată de către Beijing şi care se adaptează foarte bine Planului Patriei şi elementelor noilor motoare de progres”.

Nicolás Maduro a anunţat că se va deschide în Venezuela Institutul Confucius, având în vedere că există interes pentru o mai mare apropiere spirituală şi cunoaştere politică între Republica Populară Chineză şi Patria lui Bolívar.

Pe durata acestei vizite de stat în China, s-a semnat un Program Special în valoare de 5 miliarde de dolari, program ce va contribui la creşterea producţiei petroliere în următoarele luni. De asemenea, s-a semnat un acord pentru susţinerea domeniului acvifer şi s-au finalizat negocierile pentru construirea unei fabrici de structuri pentru locuinţe în localitatea venezueleană Barcelona, ce va servi drept sprijin pentru programul naţional „Marea Misiune Casa Venezuela”.

De asemenea, s-au parafat alianţe pentru ridicarea de fabrici în domeniul tehnologiei şi automatizării, pe lângă extinderea Companiei Mixte Orinoco.

70 de ani de la victoria anti-imperialistă a poporului chinez

Preşedintele Nicolás Maduro a precizat că va participa şi la evenimentele comemorative ale victoriei de acum 70 de ani a rezistenţei poporului chinez în faţa ocupaţiei japoneze şi începutul noii ere a Ridicării Chinei.

S-a referit şi la faptul că poporul venezuelean se va putea alătura acestor activităţi care, după opinia sa, „SPUN MULT DESPRE CEEA CE A FOST LUPTA UMANITĂŢII ÎN ULTIMII 70 DE ANI PENTRU DREPTUL DE A TRĂI ÎN PACE, AŞA CUM SPUNEM MEREU ÎN VENEZUELA: TRIUMFUL TREBUIE ATINS PRIN PACE ŞI DREPTATE”

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets