Preşedinţii din America Latină şi Caraibe: Chávez ne-a învăţat să nu ne mai temem de imperialism


chavez_comemoratCaracas, 05 martie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Pentru comemorarea a 3 ani de la trecerea în nefiinţă a Comandantului Suprem, Hugo Rafael Chávez Frías, Şefii de State din America Latină şi Caraibe, precum şi alte personalităţi internaţionale, au fost prezenţi în sala Ríos Reyna a Teatrului Teresa Carreño, din Caracas, pentru a participa la Conferinţa Internaţională ¨Hugo Chávez: Lider al secolului XXI, Unitate Latinoamericană şi Caraibeană¨.

Primul ministru din San Vicente şi Grenadinele, Ralph Gonsalves, l-a amintit pe Comandantul Chávez ¨ca o extraordinară forţă a naturii, a vieţii şi a producţiei; ca un lider emblematic şi eroic, ce a iniţiat în secolul XXI Republica Bolivariană. În acest proces ne-a învăţat să fim curajoşi, să nu ne temem niciodată. Ne-a învăţat solidaritatea, să fim stăpânii propriei noastre credinţe, să fim spirite ce nu pot fi subjugate de nimeni; de aceea el trăieşte în fiecare dintre noi şi ne asigură prin cunoaşterea pe care ne-a lăsat-o moştenire că vom îmbina mereu inspiraţia divină cu inteligenţa umană¨.

A făcut referire la Decretul Statelor Unite contra Venezuelei spunând: ¨lumea întreagă a afirmat cu voce tare şi clară că Venezuela nu este o ameninţare pentru nimeni¨.

Primul Ministru şi-a încheiat discursul subliniind faptul că ¨Comandantul Chávez a lăsat, atât preşedintelui Maduro  cât şi poporului din Venezuela, o moştenire extraordinară şi, sunt convins că dacă aplicăm ceea ce am învăţat din viaţa şi modul de conducere al lui Chávez, nu vom fi niciodată învinşi¨.

La rândul său, Gastón Browne, primul ministru   din   Antigua   şi   Barbudas,  s-a

exprimat ¨fără îndoială, Hugo Chávez este unul dintre liderii cei mai influenţi ai timpului nostru, ce a urmat cu mândrie paşii unui alt mare om care fost Simón Bolívar, contribuţiile sale nu au termen de comparaţie şi dumneavoastră trebuie să fiţi mândri de realizările sale¨.

¨Niciun alt lider nu a scos din sărăcie atâtea persoane, aşa cum a făcut-o Hugo Chávez. El le-a lăsat o mare moştenire, o moştenire durabilă ce de-a lungul secolelor o vom sărbători şi va continua să constituie forţa ce va menţine unită această ţară¨.

A mulţumit Preşedintelui venezuelean pentru continuarea iniţiativei şi ¨tradiţiei dragului nostru prieten Chávez” şi l-a invitat să se menţină ferm în faţa presiunii imperialismului, în faţa acelora care încearcă subminarea Venezuelei.

¨Doresc să mă alătur colegilor mei Şefi de State pentru a cere Statelor Unite să retragă acest ordin Executiv nefondat ce urmăreşte doar subminarea păcii în regiune, iar această emisferă a globului trebuie să continue a fi o zonă  a păcii. Vom sprijini Republica Bolivariană Venezuela şi orice altă ţară ce se va afla în situaţia de a se confrunta cu acest tip de agresiuni¨.

În continuare a intervenit preşedintele Statului Plurinaţional Bolivia, Evo Morales, care şi-a început alocuţiunea amintind viaţa de luptă dusă de Comandantul Chávez.

¨Ca om, un mare solidar; ca frate latinoamerican, un mare frate integraţionist; ca om politic al Americii Latine şi al lumii, un antiimperialist care ne-a învăţat să ne înfrângem teama de imperiu¨.

A menţionat ca sentimentele lui Chávez, lupta şi principiile sale sunt încă de actualitate în contextul noilor generaţii şi noilor revoluţii. Morales a subliniat că imperiile ¨au mereu politici de dominare ce vizează supunerea naţiunilor noastre şi deposedarea de resursele noastre naturale¨. A insistat ca oligarhiile latinoamericane să respecte guvernele democrate, precum şi revoluţiile pacifiste, revoluţiile culturale, cu justiţie socială.

Daniel Ortega, preşedintele Nicaraguei, s-a exprimat în cadrul  intervenţiei sale că ¨este normal ca fiecare revoluţie să aibă şi o contrarevoluţie¨, făcând referire la Decretul Executiv emis de către Guvernul Statelor Unite contra Venezuelei.

¨Acuză Venezuela de a fi o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite şi aceasta se cheamă declaraţie de război¨, a afirmat. De asemenea, a semnalat că ¨Chávez ştia că revoluţiile nu se pot derula singure şi că pornesc de la principiul solidarităţii, iar această solidaritate porneşte de la împărţirea pâinii şi până la solidaritatea morală, toate având o valoare infinită¨.

Demnitarul din Nicaragua s-a referit la actuala conducere exercitată de către preşedintele venezuelean şi a spus: (Nicolás Maduro) poartă o bătălie alături de poporul său, cu imense sacrificii, […] se află pe o cale bună şi ¨nu există Parlament care să poată distruge acest proces¨. Preşedintele Nicaraguei a exprimat în numele poporului şi Guvernului său, afecţiunea faţă de poporul din Venezuela. ¨Toată afecţiunea noastră, toată dragostea noastră pentru poporul Venezuelei, un popor curajos, eroic, ce este o inspiraţie în lupta popoarelor Americii Noastre¨. De asemenea, a adresat un apel la pace şi unitate. ¨Celor care conspiră, să înceteze să o mai facă, să ne alăturăm pentru a putea termina cu problemele care afectează poporul bolivarian¨.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets