Prezintă la ONU informații cu privire la Războiul Economic din Venezuela


ddhhMiercuri, 28 septembrie 2016 (MPPRE).

Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale și academice venezuelene au avut întâlniri în Geneva cu oficiali din Sistemul pentru Drepturile Omului în Organizația Națiunilor Unite.

Directorul General al Rețelei Naționale a DDHH (Drepturile Omului), Asdrubal Gonzalez, și președinta Fundalatin, Maria Eugenia Russian, precum și academicienii Pasqualina Curcio și Olga Álvarez, au vorbit cu vicepreședintele Comisiei Drepturilor Economice, Sociale și Culturale, Mikel Mancisidor, și cu reprezentantul Raportorului Independent al Dreptului la Sănătate, Lucia de la Sierra.

Întâlnirile cu oficialii ONU-Geneva au abordat problema garantării drepturilor economice și sociale, și îndepărtarea matricei de opinie privind o presupusă “criză umanitară” pe care sectoarele intervenționiste au încercat să o încurajeze în Venezuela.

Curcio și Alvarez au participat la întâlniri la invitația organizațiilor non-guvernamentale.

Profesoara Pasqualina Curcio i-a înmânat oficialului Mikel Mancisidor informații valoroase, rezultat al cercetărilor academice legate de războiul economic care a fost activat împotriva populației venezuelene, precum și studiile și cifrele presupusei “crize umanitare”.

Mancisidor a primit din partea experților venezueleni informații care indică faptul că țara a fost supusă unor atacuri puternice și distorsiuni în canalele de distribuție și comercializare care împiedică accesul populației la necesitățile de bază, cum ar fi produsele alimentare greu de înlocuit, și a căror producție și distribuție este responsabilitatea marilor corporații naționale și transnaționale.

În cadrul ședinței s-a explicat că nivelurile de deficit, și chiar de inflație înregistrate în ultimii 4 ani în Venezuela, nu corespund cu variabilele economice, cu nivelurile de producție, de import și de alocarea divizelor expediate către sectorul privat.

De asemenea, au fost oferite informații care relevă faptul că inflația a fost indusă în Venezuela, prin manipularea ratei de schimb pe piața ilegală.

În timpul audierii cu asistentul Raportorului Independent al Dreptului la Sănătate al ONU, profesoara Curcio care a demonstrat modul în care s-au depășit realizările stabilite de FAO.

“Consumul de alimente de către venezueleni a variat de la 2,252 kcal / zi / persoană în 1999, la 3.092 Kcal / zi / persoană în 2015, a crescut cu 37%”, a spus el.

S-a susținut că dacă ar fi o foamete în Venezuela, acest lucru ar trebui să se vadă reflectat, de exemplu, în indicatorii ratei mortalității din cauza malnutriției. Cu toate acestea, potrivit cifrelor oficiale preliminare, această rată a fost la nivelul său istoric cel mai scăzut, 1,37 la 100.000 locuitori la sfârșitul anului 2015.

În ceea ce privește dificultatea accesului la medicamente, a fost informată doamna De la Sierra, că în Venezuela majoritatea medicamentelor sunt importate de către companiile private cărora Guvernul Național le-a oferit divize preferențiale din anul 2003. S-a spus că, în cursul anilor 2012 până în 2014, au fost raportate aproximativ 3 milioane de dolari anual în importul medicamentelor, în timp ce în anul 2004, când nu se înregistrau deficite, s-au importat 600 de milioane $.

Apărătorul Drepturilor Omului, Asdrúbal González, a denunțat faptul că există o clară manipulare a mediilor de comunicare pentru a promova la nivel internațional faptul că Venezuela necesită o asistență tehnică pentru a face față unei situații umanitare, acest comportament mediatic contrazicând principiile companiilor și ale Drepturilor Omului.

Pentru a finaliza, Alvarez a făcut referire la faptul că organizațiile internaționale, cum ar fi Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru America Latină și Caraibe (United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean), au evaluat în mod obiectiv comportamentul pieței valutare ilegale care are un impact direct asupra inflației, marcat dintr-un portal web.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets