Procesiunea Divina Păstoriţă: Cel de-al doilea mare pelerinaj din America Latină


divina_pastoritaCaracas, 14 ianuarie 2016 (Televiziunea Naţională din Venezuela).

De acum 160 de ani, la fiecare 14 ianuarie, mii de credincioşi din Venezuela şi din întreaga lume, se îndreaptă către localitatea Santa Rosa, în statul Lara, pentru a însoţi procesiunea şi a aduce un omagiu Divinei Păstoriţe (Divina Pastora), una dintre devoţiunile cele mai importante din lume, închinate Sfintei Fecioare.

Localitatea Santa Rosa devine locul cel mai vizitat în primele zile ale anului. De aici este scoasă din templul său imaginea Fecioarei Maria şi este purtată pe umeri până la Catedrala din Barquisimeto, un parcurs de aproximativ 7,5 km.

Credinţa se face simţită printre cei aproape trei milioane de oameni care parcurg străzile capitalei din Lara, pentru a îndeplini promisiuni, a adresa rugăciuni sau din tradiţie de familie.

Povestea Fecioarei Maria Divina Păstoriţă a Sufletelor, cunoscută ca Divina Pastora, a început în anul 1736, când, dintr-o greşeală, imaginea sa a ajuns în localitatea Santa Rosa, în locul unei replici a Imaculatei Concepţii.

Dându-şi seama, preotul paroh din acea vreme a încercat să o înapoieze, dar lădiţa în care se afla statuia a devenit atât de grea, încât a fost imposibil să fie scoasă din biserică. Oamenii au înţeles că Fecioara dorea să rămână.

Mai târziu, în 1812, un cutremur a zguduit zona, iar templul a fost distrus, însă imaginea Divinei Păstoriţe, în mod miraculos, a rămas intactă.

Mai mult decât atât, credinţa în Divina Păstoriţă s-a consolidat în 1855. Ţara suferea de o epidemie de holeră, astfel că locuitorii din Barquisimeto au purtat Fecioara în procesiune, pe străzile oraşului. Pe drum, părintele Macario Yépez, şi el bolnav de holeră, s-a rugat Divinei Păstoriţe ca el să fie ultima victimă a holerei. Preotul a fost ultimul care a murit de această boală.

După miracolul înfăptuit, la fiecare 14 ianuarie se aduce omagiu, cu cortegiul ce însoţeşte impresionanta şi numeroasa procesiune. În prezent, este cea de-a doua ca dimensiune din America Latină, după congregaţia Fecioare din Guadalupe, în Mexic.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets