Procesul electoral în compania actorilor internaţionali UNASUR este o dovadă de Integrare şi suveranitate Sud-americană


electionCaracas, 17 noiembrie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Pe durata procesului de instalare a actorilor internaţionali din partea Uniunii Naţiunilor Sud-americane (UNASUR) în vederea alegerilor parlamentare din 6 decembrie, preşedinta Puterii Electorale, Tibisay Lucena, a susţinut garanţia Consiliului Naţional Electoral (CNE) pentru transparenţă şi pentru exprimarea voinţei poporului venezuelean la viitoarele alegeri.

A subliniat eforturile întreprinse de către UNASUR pentru a asigura compania sa în cadrul procesului electoral parlamentar din Venezuela, ca parte a principiului integrării sud-americane. A evidenţiat, de asemenea, şi munca depusă de către miniştrii de externe implicaţi în mecanismul de integrare a regiunii şi, în special, a „reprezentanţilor comisiei electorale a UNASUR, îndeosebi, a secretariatului general UNASUR, condus de către Dr. Ernesto Samper şi, nu în ultimul rând, a preşedinţiei pro tempore a Uruguay-ului”.

A mai adăugat că această companie a actorilor internaţionali în procesul electoral se bazează „pe relaţiile simetrice şi orizontale, susţinute de principiile de reciprocitate internaţională care promovează cooperarea şi dezvoltarea instituţională de tip complementar, într-un cadru de egalitate şi respect”.

Lucena a pus în evidenţă şi faptul că CNE va respecta voinţa poporului, votul constituind instrumentul principal pentru democraţia participativă şi activă, care garantează suveranitatea şi independenţa venezueleană.

„Puterea suverană care există în fiecare cetăţean este raţiunea noastră de a fi. Obiectul constituţional al puterii electorale este definit prin eforturile întreprinse pentru a face posibilă manifestarea sa”.

election2Reprezentanta CNE a informat că misiunea actorilor internaţionali se va desfăşura pe teritoriul ţării, ca o garanţie a proceselor „logistice, de dezvoltare şi certificare a componentelor automatizate”, în aceeaşi măsură cu procesul de pregătire a votanţilor şi „implică procedurile de audit pentru a oferi garanţia şi proba transparenţei alegerilor la toate nivelurile”.

„Credem în securitatea votului şi garanţiile pe care le oferim sunt produsul unei asidue munci tehnice, ştiinţifice, logistice şi de cooperare între puterea electorală, organizaţiile politice şi cetăţeni”, a mai adăugat Lucena.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets