Producătorii de petrol din America Latină cad de acord asupra necesităţii de a echilibra piața


producatori_petrolQuito, 8 aprilie 2016. (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Miniştrii petrolului din Venezuela, Ecuador, Columbia şi Mexic au lansat un apel atât către ţările membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cât şi ne-membre, solicitând adoptarea de măsuri în vederea stabilizării pieţei mondiale a petrolului, înaintea reuniunii care se va realiza la Doha pe 17 aprilie. Apelul a fost lansat la încheierea “Întrunirii Ţărilor Exportatoare de Petrol”, organizată în Ecuador vineri.

În cadrul unui comunicat de presă rezumând punctele asupra cărora sunt de acord principalii producători de petrol din America Latină, miniștrii au semnalat, de asemenea, necesitatea ca țările producătoare să promoveze decizii bazate pe echilibrul dintre cerere și ofertă, precum și stabilirea unui mecanism de dialog regional pentru a face schimb de informații în domeniu. La întrunire au participat de asemenea reprezentanți ai Ministerului Hidrocarburilor și Energiei din Bolivia și ai Organizației Latino-Americane pentru Energie.

Ministrul Puterii Populare pentru Petrol și Minerit din Venezuela, Eulogio del Pino, a declarat că țările producătoare, în calitate de furnizori ai principalei surse de energie de pe planetă, au datoria de a găsi modalități de a echilibra prețurile și de a îi opri pe cei care avansează speculativ sume pe piața internațională.

“Noi în America Latină generăm aproape 20% din producția mondială de petrol” – ceea ce situează America Latină pe locul al treilea între regiunile producătoare ale lumii. Noi producem un total de 8 milioane de barili pe zi și exportăm 5 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă că avem un rol foarte important în tranzacțiile de pe piaţă la nivel mondial și, în calitate de producători, nu putem permite ca speculatorii de piață să fie cei care stabilesc prețurile, este dreptul nostru de a susţine un preț corect”, a afirmat acesta.

El a adăugat că această stabilitate este necesară atât pentru țările producătoare cât și pentru cele consumatoare, deoarece eforturile de dezvoltare de noi surse de energie ce ar trebui să înceapă să înlocuiască petrolul în următorii 15 sau 20 de ani necesită investiţii, pentru care este necesar un preț echilibrat al ţiţeiului, care să permită dezvoltarea cercetării în domeniu.

Del Pino a declarat că această întâlnire fără precedent între țări OPEC și non-OPEC, care va avea loc pe 17 aprilie, a fost foarte criticată chiar de către sectoarele care speculează în ceea ce priveşte această resursă.

“Dacă privim cine critică acest tip de reuniune, este piața speculativă, pentru că cei care profită de acest lucru sunt cei care speculează”, a adăugat.

Del Pino şi-a exprimat aprecierea în legătură cu realizarea acestei reuniuni convocate de guvernul ecuadorian, ce reprezintă un important mecanism de integrare latino-americană şi permite definirea punctelor asupra cărora sunt de acord țările din regiune, o contribuție la reuniunea de la Doha, la care au confirmat deja participarea peste 20 de țări care vor prezenta diferite propuneri cu un scop comun: acela de a echilibra prețurile petrolului.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets