RAPORT CU PRIVIRE LA ALEGERILE PRIMARE ALE OPOZIȚIEI VENEZUELENE


Duminică, 17 mai 2015, Partidul Masa Unității Democratice din Venezuela (Mesa de la Unidad Democrática – MUD), care cuprinde aproape în întregime partidele politice aflate în opoziție cu Guvernul Bolivarian, și-a desfășurat alegerile interne pentru a-și alege candidații care vor reprezenta dreapta și extrema dreaptă în cadrul alegerilor parlamentare.

Există trei aspecte importante care trebuie diseminate la nivel mondial, referitoare la condițiile în care s-au realizat aceste alegeri:

  1. Sunt alegeri ale opoziției asistate din punct de vedere tehnic de Consiliul Național Electoral (CNE), organism care gestionează Puterea Electorală Venezueleană, la solicitarea MUD. Solicitare liberă din toate punctele de vedere. Nu există nicio lege sau normă care să oblige partidele politice să solicite asistența CNE pentru realizarea alegerilor lor interne, proprii, însă fiecare partid care solicită această asistență manifestă totodată garanția și încrederea în capacitatea și independența Puterii Electorale Venezuelene.
  2. O Comisie Tehnică a Uniunii Națiunilor din Sud (UNASUR) a participat ca observator la realizarea alegerilor la solicitarea CNE. MUD a urat bun-venit prezenței reprezentanților UNASUR, cu toate că a făcut și unele observații acestora. (Se anexează prezentului document Fișa Misiunii)
  3. Organizarea acestor alegeri și condițiile de transparență prin care statul și-a oferit asistența, răspunzând unei solicitări, dovedește încă o dată garanția acestora și respectarea drepturilor politice ale tuturor venezuelenilor fără a face diferențe, reprezentând mândria Revoluției Bolivariene.

Pe lângă aceste aspecte, se mai regăsesc și altele care reies dintr-o introspecție obiectivă și din analiză politică care sunt la fel de importante pentru evaluarea  la dimensiunea sa corectă slaba putere pe care o are opoziția, astăzi, în țară:

Aceste alegeri sunt cruciale pentru opoziției, având în vedere diferențele substanțiale care există între diferitele grupări MUD, al cărei unic obiectiv comun este destituirea președintelui Maduro, înlăturarea de la putere a guvernului și a pune capăt Revoluției Bolivariene. Nu îi unește un program de guvernare comună, nici proiecte specifice în sectorul economic sau social, nici concepte politice, nici principii filosofice, nici fundamente ideologice, ceea ce înseamnă că acei candidați ai unei grupări nu reprezintă neapărat celelalte grupări sau partide.

Din acest motiv, fiecare organizație integrantă MUD avea un interes primordial acela ca militanții și simpatizanții să meargă la urne și să își aleagă liderii. Prin urmare, nu era vorba ca la aceste alegeri să se voteze cei mai buni reprezentanți ai opoziției, cei mai buni legislatori, politicienii cei mai experimentați sau cei mai bine pregătiți, ci de plasarea fiecăruia la membrii partidului său, în detrimentul candidaților altor parteneri.

În această schemă a analizei, având în vedere ce se află în joc pentru diversele sectoare ale burgheziei și a intereselor de clasă pe care o reprezintă fiecare din blocurile dreptei venezuelene, este interesant de observat participarea scăzută electoratului opozitor, lucru care se rezumă în câteva date în continuare enumerate:

  1. Au votat 543.723 de alegători, ceea ce reprezintă aproape 7% din totalul de 7700.000 de cetățeni cu drept de vot din cele 2.697 de centre de votare înființate de CNE în 33 de circumscripții.
  2. Au fost aleși doar 42 de candidați dintr-un total de 111, ceea ce reprezintă 25%. Restul de 75% nu sunt aleși prin vot.
  3. Nu a fost nicio candidată femeie cu vârste sub 30 de ani și au candidat doar 11 femei cu vârste peste 30 de ani, dintre care au câștigat 3 candidate.
  4. S-au realizat alegeri în doar 33 de circumscripții din 87, adică 38%.
  5. 8% din voturi au fost nule.

Există și ale cifre interesante pentru înțelegerea acestui eșec în apelul și capacitatea de mobilizare a opoziției:

A.- Fiecare candidat a trebuit să plătească 150.000 de bolivari pentru participarea la acest proces de alegeri primare ceea ce se traduce printr-o cifră considerabilă pentru MUD prin multiplicarea sumei acesteia cu 111 candidați.

B.- A existat o circumscripție unde au fost patru candidați și au votat 30 de persoane.

C.- Ultimei participări la aceste alegeri primare ale PSUV (partidul guvernant), pentru alegerea candidaților la funcția de guvernatori sau primari, a fost de 2.373 478; și pentru alegerile parlamentare naționale în 2010 a fost de 2 575 484.

D.- Există o contradicție în cifrele MUD: Secretarul executiv al Partidului Masa Unității Democratice, Jesus „Chuo” Torrealba, a spus la Radio Union că 640 000 de venezueleni au participat la alegerile primare, în timp ce domnul Cartaya, liderul proceselor electorale MUD a spus că au fost 543 000.

F.- Rezultatele pe partide: Partidul Întâia dreptate (Primero Justicia) a obținut 13 candidaturi; Partidul Voința Poporului (Voluntad Popular) 8; Partidul Acțiunea Democratică (Acción Democratica) 7; Partidul Timpul Nou (Un Nuevo Tiempo) 5; Partidul Conturi Clare (Cuentas Claras) 2: Partidul Copei (Comitetul Organizației Politice Electorale Independentă), 1 și Partidul Avanzada Progresista (Progresul Avansat) 1. Lipsesc rezultatele altor 5.

Liderii politici ai Unității Democratice au catalogat procesul alegerilor primare ca fiind un succes, cu toate acestea în procesele electorale din întreaga lume, abținerea este indiscutabil un mod prin care îți poți manifesta nemulțumirea. În acest caz s-ar putea vorbi de abținere – pedeapsă. (Se anexează fotografii din diferite părți ale țării)

Arhivă foto care arată slaba participare a electoratului
Delegația Tehnică a UNASUR Alegerile primare MUD

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets