RAUL CASTRO CHEAMĂ LA SOLIDARITATE CU VENEZUELA


solidaritate_venezuelaHavana, 14 decembrie (PL).
Președintele cubanez, Raul Castro, a chemat toate popoarele latinoamericane și caraibiene să se solidarizeze cu Venezuela, al cărei guvern bolivarian se confruntă cu un atac neoliberal și al imperialismului.

Este victima unui mare asediu și a unei ostilități fără precedent din partea forțelor istoric inamice ale progresului în regiunea noastră, a spus apreședintele cubanez într-un miting de sprijin a națiunii bolivariene, la care a vorbit omologul venezuelian, Nicolas Maduro.

La adunarea organizată pentru a aniversa 12 ani de la crearea Alianței Bolivariene a Popoarelor din Americi (ALBA), Raul Castro a afirmat că a sprijini Venezuela înseamnă a lupta pentru deplina emancipare și integrare latinoamericană și caraibiană.

A fi solidari cu Venezuela, a subliniat el, implică să ai conștiința de ceea ce s-ar putea întâmpla în această emisferă dacă înving cei care vor să recucerească imensele bogății ale acestei țări și să semene ura și confruntarea.

Ar fi în detrimentul liberei determinări și a păcii, pentru care s-au angajat aici la Havana șefii de State din regiune în anul 2014 cu semnarea Proclamației Americii Latine și Caraibelor ca Zonă de Pace.

Raúl Castro a precizat că de solidaritate, consens în idei și unitate de acțiune, au nevoie acum popoarele latinoamericane în această epocă de greutăți și provocări crescânde.

Fidel și Chávez au trasat țintele, ideile și cu exemplul lor nepieritor au arătat drumul; ne revine misiunea de a face din legatul lor o tranșee invincibilă în apărarea Patriei americane, a spus el.

Mandatarul cubanez a mai amintit de a 22-a aniversare a primei întâlniri dintre Fidel Castro și Hugo Chavez, punctul de plecare al unei prietenii și loialități infinite între Revoluția Cubaneză și cea Bolivariană.

De asemenea, a menționat semnarea convenției integrale între cele două țări, ceea ce, a afirmat el, a stabilit bazele unei relații economice, comerciale și de cooperare care a adus mari beneficii și experiență umană ambelor popoare.

Anterior, minsitrul de externe cubanez Bruno Rodriguez a dat publicității o declarație prin care sunt respinse încercările de anihilare a progreselor în America Latină și Caraibe și impunerea de proiecte neoliberale.

Alba-TCP este un proiect original de independență, emancipare, concertare politică și integrare economică, ale cărui programe în special în domeniul educației, sănătății, sportului și culturii, au contribuit semnificativ la dezvoltarea de politici sociale de incluziune, destinate să ridice bunăstarea popoarelor noastre, a spus el.

În textul respectiv se consacră dreptul Venezuelei de a face parte din Piața Comună a Sudului (MERCOSUR) și de a exercita președinția temporară a acestui bloc regional, sprijinind în același timp eforturile guvernului venezuelian de a stabili un dialog politic cu sectoarele opoziției ca o cale politică pentru a soluționa conflictele.

În încheiere, a fost adus un omagiu lui Fidel și Chavez, iar președintele Nicolas Maduro a mulțumit pentru sprijinul poporului cubanez și a subliniat rolul ALBA în dezvoltarea modelului economic care să permită realizarea de proiecte sustenabile pentru țări.

Singura organizație care își poate asuma în mod eficient proiecte de dezvoltare care să satisfacă nevoile popoarelor, este Alianța Bolivariană a Popoarelor din America Noastră, și nici o alta.
Maduro a denunțat și agresiunea pe care a suferit-o ministrul de externe venezuelian Delcy Rodriguez din partea unui polițist argentinian la Buenos Aires, care i-a provocat grave leziuni înaltei funcționare și vice-ministrului de externe al Boliviei,David Choquehuanca, care o însoțea, a spus el.

Referitor la acest fapt, mandatarul venezuelian a anunțat că se va emite un protest energic și total față de ceea ce a considerat a fi o lașitate din partea guvernului argentinian față de o femeie demnă care reprezintă vocea poporului lui Simon Bolivar.

El a mai explicat că acest act de violență este al extremei-drepte intolerante, care a impus un plan retrograd de divizare și distrugere a Mercosur.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets