Relațiile dintre Venezuela și Rusia sunt în plină expansiune

Relațiile dintre Venezuela și Rusia sunt în plină expansiune


relaatii_V_RCaracas, 6 februarie 2017 (AVN)

Luni, miniștrii Afacerilor Externe din Venezuela, Delcy Rodriguez, și Rusia, Serguei Lavrov, au avut o întâlnire în Moscova cu scopul de a consolida relațiile bilaterale existente între ambele națiuni.

“Suntem foarte încântați să vă urăm încă o dată bun venit în Moscova. Relațiile noastre sunt în plină expansiune”, a spus Lavrov la sosirea diplomatului venezuelean în Rusia, într-o notă a Ministerului de Externe rus.

În acest sens, el a menționat că între cele două țări s-au dezvoltat “lanțuri bilaterale în alte sectoare, în special cel umanitar și educativ”, pentru satisfacerea nevoilor oamenilor.

Pe de altă parte, Ministrul de Externe venezuelean a a subliniat faptul că Rusia și Venezuela au o politică externă comună de respect, fără interferențe și pentru promovarea păcii.

“Rusia promovează o politică de independență, o politică ghidată spre direcția realizării păcii popoarelor lumii, și în acest punct coincide Rusia și Venezuela pentru o diplomație de pace, o diplomație care respinge orice formă de interferență”, a spus cancelarul în conferința de presă oferită alături de omologul său rus Serguei Lavrov, după întâlnirea pe care au avut-o în Moscova.

Noi acorduri de cooperare

Venezuela și Rusia au convenit să includă medicina, turismul, agricultura și mineritul în agenda de cooperare economică care a început să se consolideze în 2001, și care până acum însumează 261 de acorduri binaționale în domeniul energetic, industrial și de construcții, în principal.

În timpul conferinței de presă, Rodriguez a spus că Rusia va sprijini Venezuela în dezvoltarea medicinei nucleare, în instalarea fabricilor de vaccinuri și medicamente, precum și în dezvoltarea agriculturii autohtone.

“Știm că industria agricolă joacă un rol cheie în economia rusă, și au fost de acord să extindă acest domeniu”, a declarat cancelarul în timp ce explica faptul că Venezuela și Rusia cooperează la nivel internațional în promovarea respectării dreptului internațional, a păcii și a respectării suveranității popoarelor.

Cancelarul a adăugat faptul că în domeniul medical, Rusia va sprijini Venezuela în furnizarea de vaccinuri și în instalarea unui laborator pentru fabricarea de vaccinuri și medicamente. În ceea ce privește sectorul turismului, Rodriguez a declarat că ambele țări vor semna în curând acorduri în acest domeniu, ca și în sectorul minier, după ce Venezuela va reveni la procesul Kimberly.
Pe de altă parte, Venezuela și Rusia au avut o reuniune pentru a evalua progresul acordului semnat între membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și țările care nu sunt membre pentru a reduce producția de petrol cu scopul de a stabiliza prețurile petrolului.

Solidaritate cu Venezuela

Pe de altă parte, ministrul de externe rus a respins acuzațiile Puterii Legislative venezuelene, format în cea mai mare parte din deputați de dreapta și cei care au calificat ca și “imixtiune” solidaritatea Rusiei față de Venezuela.

“(Pare) un pic ciudat faptul că un parlament în opoziție cu președintele-după ce a respins dialogul, a făcut apel la nesupunere civică și a luat cursul spre escaladarea conflictului cu potențiale consecințe foarte grave- a acuzat Rusia că se implică în problemele interne ale Venezuelei”, a spus Lavrov, citează agenția de presă rusească Sputniknews.

Sâmbătă, Rusia a confirmat sprijinul pentru Venezuela și a reafirmat interesul pentru dezvoltarea unei agende economice comune, împreună cu această țară. Prin intermediul unui comunicat, națiunea europeană a pledat pentru dialog ca fiind unica modalitate de a consolida pacea în Venezuela și a respins orice intervenție în problemele interne ale națiunii sud-americane.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets