Reuniunea Internațională Pregătitoare a PreCop-Social a culminat cu o participare istorică a Mișcărilor Sociale


preccop1Caracas, 21 iulie 2014 (MPPRE)

Reuniunea Internațională Pregătitoare a PreCop-Social, organizată timp de patru zile în Insula Margarita, Venezuela, a culminat cu întâlnirea Organizațiilor și Mișcărilor Sociale ale lumii, care s-au întrunit pentru a dezbate teme de interes comun, sub lozinca ʺSă schimbăm sistemul, nu climaʺ.

În cadrul acestei activități au fost instalate cinci mese de lucru, care au dezbătut: impactul social al schimbărilor climaterice, etica climaterică, participarea socială, acțiuni directe pentru transformarea și potențarea acțiunilor în țările aflate în curs de dezvoltare.

În urma reuniunii a fost elaborat un document final, ce va fi înmânat autorităților naționale în scopul de a fi studiat și evaluat, urmând a fi prezentat în cadrul viitoarei reuniuni PreCop-Social, ce va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Claudia Salerno, delegata Președinției Republicii, a arătat că Venezuela și statul Nueva Esparta s-au înveșmântat de gală pentru a primi delegațiile și mișcările sociale din lumea întreagă, ducând la îndeplinire și continuând testamentul Comandantului Hugo Chávez, conform căruia vocea popoarelor trebuie ascultată. A menționat că unul dintre câștiguri va consta în rețelele de schimb de experiență care să contribuie la cooperarea sinceră în domeniul schimbărilor climaterice. De aceea este de așteptat ca acest document, care urmează a fi modificat în reuniunile Președinților în cadrul ONU și al altor organizații, să fie aprobat în anul 2015, cu includerea temelor propuse de mișcările sociale, ca urmare a participării istorice a popoarelor.

Din 15 până în 18 iulie, peste 400 de delegații au dezbătut temele centrale ale agendei mondiale și tema prioritară a supraviețuirii speciei umane pe planeta noastră.

Mișcările sociale locale, naționale și internaționale, au întreprins un marș, pornind de la bazilica El Valle din Insula Margarita, pentru a face cunoscut poporului venezuelean mesajul Reuniunii Internaționale Pregătitoare a PreCop Social: ʺSă schimbăm sistemul, nu climaʺ. De asemenea, au plantat două mii de copaci din specii diferite, pentru a ajuta și a contribui la salvarea planetei. Totodată, au pictat zidurile cu chipurile strămoșilor venezueleni, al Comandantului Hugo Chávez și cu peisaje ambientale care să determine conștientizarea societății. Pe Plaja Parguito din Insula Margarita, toate delegațiile au luat parte la punerea în libertate a broaștelor țestoase crescute în spații amenajate pentru reproducere. Anual, în acest loc le este redată libertatea cel puțin a șase mii de țestoase.

Claudia Salerno a catalogat Reuniunea Internațională Pregătitoare a PreCop-Social drept istorică, dat fiind că niciodată mai înainte nu a avut loc în cadrul Națiunilor Unite o propunere de incorporare la modul activ a mișcărilor sociale și a organizațiilor sociale, în cadrul procesului de construire a propunerilor pentru acordul global. A evidențiat, de asemenea, că această reuniune pregătitoare este o ante-sală a Summitului ce se va organiza la Lima, în Peru, când vor fi semnate acorduri concrete. Astfel încât aceste luni de lucru reprezintă scheme de discuție mai profundă, având toate un obiectiv comun: recunoașterea necesității ca omenirea să dea atenție schimbărilor climaterice.

Doamna Salerno a menționat câteva dintre propunerile introduse în declarația finală, dintre care solicitarea de creare a unei comisii de nivel înalt a ONU care să revizuiască formele de participare socială în cadrul acestei instanțe; recunoașterea nenumăratelor și diverselor tipuri de organizații sociale, în afara ONG-urilor clasice, și acceptarea acestora de către ONU.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets