Reuniunea la vârf Unasur va analiza crearea cetăţeniei sud-americane


Caracas, 24 noiembrie 2014 (RNV)

Şefii de Stat şi de Guvern membri ai Unasur vor analiza în cadrul viitoarei Reuniuni Prezidenţiale a blocului, prevăzută pentru data de 5 decembrie, în Ecuador, instaurarea cetăţeniei sud-americane prin emiterea unui paşaport.
Informaţia a fost transmisă de Secretarul General al acestei instanţe integraţioniste, Ernesto Samper.

„Pe 5 decembrie, vom discuta emiterea Paşaportului Sud-American cu care să se circule prin marea casă care este această regiune”, a notat înaltul funcţionar.

Zilele trecute, în cadrul unei vizite la La Paz, Bolivia, Samper a informat că acest mecanism va permite cetăţenilor să lucreze în oricare dintre ţările membre Unasur.

Samper a precizat că cetăţenii din ţările membre ale organismului vor putea, în plus, pe baza acestui paşaport, să-şi primească beneficiile muncii pe care o depun.

Din Unasur fac parte Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Chile, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay şi Venezuela. Panama şi Mexic au statut de observatori.

 

Unasur semnează o convenţie cu ONU pentru includerea perspectivei de gen în programele sale

Caracas, 25 noiembrie 2014 (AVN)

Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (Unasur) a semnat o convenţie cu entitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Emanciparea Femeii, cunoscută şi ca ONU Femei, pentru a include perspectiva de gen în programele sociale ce urmează a fi desfăşurate în acest bloc de integrare regională.

Această informaţie a fost comunicată marţea trecută de către secretarul general al Unasur, Ernesto Samper, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Luptei împotriva Violenţei contra Femeii.

„În Ziua Non Violenţei contra Femeii am semnat un acord Unasur – Onu Femei, pentru a include genul în programele noastre”, a declarat Samper.

Ziua Internaţională a Non Violenţei contra Femeii a fost decretată prin rezoluţie ONU în 1999, ca un omagiu adus surorilor Mirabal, activiste politice dominicane. La rândul său, ONU a lansat lumii apelul de a folosi culoarea portocalie pentru a-şi demonstra solidaritatea timp de 16 zile, cât reprezintă perioada dintre Ziua Non Violenţei contra Femeii şi Ziua Drepturilor Omului, care se va sărbători pe 10 decembrie.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

 

Latest Tweets