Rodríguez Araque: Unasur are nevoie de o strategie care să aibă în vedere transformarea totală a regiunii


Rodriguez AraqueCaracas, 3 august 2014 (MPPRE)

Secretarul General al Uniunii Națiunilor Sud-Americane (UNASUR), Alí Rodríguez Araque, a afirmat că acest organism regional a apărut grație liniei trasate de Comandantul Hugo Chávez, în baza gândirii bolivariene privind integrarea.

ʺUnasur înseamnă unirea Americii noastre. El i-a dat un impuls foarte important, creând mai întâi ALBA, de unde a apărut Unasur. Toate acestea sunt acțiuni întreprinse de Hugo Chávez dintr-o rațiune elementară, aceea că împărțim același teritoriu, aceeași cultură. În al doilea rând, suntem o regiune de pace într-o lume convulsionată de problema violențeiʺ, a afirmat în cadrul unui interviu televizat.

În acea emisiune s-a informat că Rodríguez Araque a avut o întrevedere, miercurea trecută, cu viitorul Secretar General Unasur, fostul președinte columbian Ernesto Samper. Transferul de funcție se prevede a fi realizat pe 22 august, la Montevideo, loc unde se va organiza reuniunea organismului.

A indicat, de asemenea, că în timpul mandatului său a pus problema creării unei strategii sau plan de stabilire a unei politici comune en materie de resurse naturale, dat fiind că aceasta reprezintă baza fundamentală a Unasur.

Este nevoie de o strategie care să aibă în vedere transformarea totală a regiunii, ʺpână ce acest lucru nu se va defini, nu vom putea stabili o apărare progresistă a resurselor naturale, pentru că deocamdată resursele naturale au un caracter semicolonial, căci capitalul vine și ia materia primă de la noiʺ, a accentuat Araque.

A evidențiat, totodată, că Unasur sprijină gândirea bolivariană, totuși trebuie să se întărească prin mai multe politici publice comune.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets