Rodríguez: Suntem pregătiţi să primim preşedinţia pro tempore a UNASUR


rodriguez_1Quito, 28 ianuarie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Referitor la preşedinţia pro tempore a Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) pe care şi-o va asuma Venezuela în luna aprilie, ministra relaţiilor externe Delcy Rodríguez a informat că delegaţia venezueleană a venit pentru a lucra cu Secretariatul General la propunerile diferitelor ţări, cu scopul de a elabora un plan unic şi uniform care să conteze pe susţinerea guvernelor.

În încheierea Reuniunii Curente a Consiliului de Miniştrii pentru Relaţii Externe ai Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR), ministra a afirmat că „suntem pregătiţi să primim preşedinţia pro tempore, să continuăm să lucrăm ca fraţi ce suntem, în acelaşi cadru ce s-a văzut astăzi la această întrunire, să continuăm să lucrăm pentru a obţine unitatea în regiunea noastră”.

Ministra venezueleană a asigurat că pe durata reuniunii cu omologii săi s-au evaluat temele de interes pentru regiune în domeniile: economice, sociale, culturale, de securitate, precum şi abordarea problemei drogurilor dintr-o altă perspectivă – nu din cea a securităţii agresive – ci din cea a tratării originilor problemei.

Rodríguez a informat că s-a dezbătut şi asupra Drepturilor Omului „o temă transversală pentru toate celelalte aspecte şi care ne preocupă pe noi, ca Stat garant al Drepturilor Omului”. De asemenea a menţionat şi chestiunea Schimbării Climatice „aşa cum noi, din perspectiva regiunii noastre putem să alimentăm, să îmbogăţim şi să dezvoltăm progresele obţinute la COP21”.

În plus, ministra a declarat că Patria lui Bolivar va aduce contribuţii importante în sfera culturală, contribuţii ce vor fi anunţate ulterior. A informat că delegaţia venezueleană este mulţumită cu rezultatul reuniunii acestui consiliu, precum şi cu preşedinţia pro tempore a Uruguay-ului, ţară ce şi-a prezentat raportul de conducere.

„Când Venezuela îşi va asuma în aprilie preşedinţia pro tempore a UNASUR, şi-o va asuma sub amprenta celor trei giganţi care au făcut posibil ca acest vis pe care l-am avut în trecut să devină realitate: Hugo Chávez Fías, Néstor Kirchner şi Lula Da Silva; cu ei, care ne însoţesc şi care ne-au lăsat marca istorică a moştenirii lor, noi vom continua drumul şi vom veghea organizaţia noastră şi o vom consolida pentru viitor”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets