Rodríguez Torres: În 15 ani Venezuela a fost un exemplu în lupta pentru drepturile omului


Rodriguez TorresCaracas, 27 august 2014 (AVN).

Ministrul de Interne, Justiție și Pace, Miguel Rodríguez Torres, a menționat miercuri ca țările membre ale Uniunii Națiunilor Sud-Americane (UNASUR) sunt obligate să combată violența împotriva Drepturilor Omului și să dezvolte aplicarea politicilor publice care garantează aceste drepturi, din prisma democrației participative.

“Suntem obligați să combatem violența împotriva Drepturilor Omului demonstrând (sectoarelor adversare popoarelor și anterioarelor guverne represive) că se poate susține democrația”, a subliniat miercuri Ministrul de Interne, Justiție și Pace, Miguel Rodríguez Torres.

Pe parcursul intervenției sale în cadrul întâlnirii regionale a statelor membre UNASUR cu privire la dezvoltarea politicilor publice cu perspective asupra drepturilor omului și securității, care are loc la sediul Universității Naționale Experimentale (UNES) în Caracas, Rodríguez Torres a subliniat că ”respingem orice formă de atac, tortură și orice acțiune îndreptată împotriva drepturilor omului”.

În acest sens, a evidențiat lupta comandantului Hugo Chávez pentru restituirea respectului drepturilor fundamentale ale venezuelenilor din momentul proclamării sale ca Președinte al Republicii, în 1999, și împreună cu aceasta, noua Constituție, care obligă să se investigheze, sancționeze și indemnizeze pe aceia care sunt victime ale violării Drepturilor Omului.

“Aveam o constituție care era destul de indiferentă la aplicarea reală a politicilor publice cu privire la Drepturile Omului”, a spus.

A explicat că în guvernele anterioare lui Chavez, ” și pe parcursul acelei democrații reprezentative, s-au trăit experiențe mai punctuale decât cele care s-au semnalat cu multă claritate care era cultura Statului venezuelean în acele timpuri cu privire la Drepturile Omului”.

Astăzi, ceea ce a fost DISIP timp de mulți ani de lucru, prin transformarea culturii organizaționale a acestei instituții și inclusiv printr-un profund proces de restructurare, avem un Serviciu Bolivarian de Inteligență (SEBIN) foarte diferit de ceea ce a fost DISIP, instituție care nu aprecia viața ființelor umane și făcea tot ceea ce li se părea de cuviință”, a expus acesta.

În contraparte, a subliniat faptul că ”niciun funcționar nu este autorizat astăzi și nici nu primește ordine pentru violarea Drepturilor Omului nimănui”.

A evidențiat, de asemenea, că acțiunea corpului de siguranță a statului, în timpul protestelor organizte de grupurile violente ale dreptei timp de 3 luni, cu obiectivul de a demite guvernul constituțional al președintelui Nicolas Maduro, acte care au fost soldate cu peste 40 de asasinate, printre acestea numărându-se și funcționari ai Gărzii Naționale Bolivariene (GNB).

Ministrul a adus aminte că s-au ridicat baricade după ”mai bine de 3 luni de la conspirația din stradă a unei drepte extremiste care dorește să ajungă la putere prin violență, iar tot ceea ce am făcut a fost de fiecare dată respectând la un nivel maximal drepturile omului, iar când un funcționar a acționat cu violență, imediat a fost pus în fața justiției. Avem mai mulți funcționari care sunt în procese pentru utilizarea armelor, pentru maltratarea venezuelenilor”, a susținut acesta.

Pe de altă parte, guvernele celei de-a Patra Republici nu au putut să nu își mențină armele împotriva poporului venezuelean. Amintește de masacrele produse între 1982 și 1989 de guvernele președinților Luis Herrera Camping, Jaime Lusinchi și Carlos Andrés Pérez, din motive politice.

Ministrul a salutat începutul reuniunii regionale, care se va extinde pe parcursul a două zile, cu obiectivul de a ”puncta, întări, discuta și cunoaște politicile publice în materie de Drepturile Omului care se desfășoară în Venezuela și țările înfrățite UNASUR”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets