Rusia ratifică interesul în dezvoltarea agendei economice cu Venezuela


rusia-venezuela-banderasCaracas, 4 februarie 2017 (Correo del Orinoco)

Rusia a ratificat sâmbătă sprijinul său pentru Republica Bolivariană Venezuela și a reafirmat interesul în dezvoltarea unei agende economice comune, împreună cu această țară.

Cu ocazia reuniunii, programată pentru data de 6 februarie, miniștri de externe din Venezuela, Delcy Rodriguez, și cel din Rusia, Serguei Lavrov, în Moscova, Ministerul de Externe rus a transmis un comunicat în care a subliniat faptul că această reuniune, împreună cu prezidențialele, va “da un nou impuls relațiilor ruso-venezuelene, confirmând în același timp și interesul comun puternic în dezvoltarea relațiilor strategice”.

În text, Rusia, de asemenea, susține dialogul ca fiind singura modalitate de a consolida pacea în Venezuela și a respins orice intervenție în problemele interne ale națiunii sud-americane.

În continuare, textul integral al comunicatului:

Pe data de 6 februarie, în Moscova, vor avea loc discuții între Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, S.V. Lavrov cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Bolivariene Venezuela, D. Rodriguez, care vine în Federația Rusă în vizită de lucru. Aceste discuții, care au loc în cadrul contactelor dintre cele două țări la cel mai înalt nivel, adică, întâlnirile dintre președintele V.V. Putin și președintele Venezuelei, N. Maduro în octombrie 2016 la Instabul, precum și la cea de-a XII-a Comisie Mixtă la Nivel Înalt din luna decembrie 2016 din Caracas, au fost chemați pentru a da un nou impuls relațiilor ruso-venezuelene, pe lângă faptul că au confirmat interesul reciproc în dezvoltarea relațiilor strategice dintre Moscova și Caracas.Acest dialog intens se desfășoară între organismele care se ocupă de politica externă. Sunt organizate întâlniri periodice între miniștri de Afaceri Externe (ultima întâlnire a avut loc în septembrie 2016 în New York), care fac parte din Planul de Consultări între cele două Ministere pentru perioada 2015-2018.

Venezuela este unul dintre aliații cheie ai Federației Ruse în America Latină și la nivel internațional. Sprijinim linia independentă în politica externă implementată de Venezuela. Țările noastre acționează în comun împotriva tentativelor de impuneri forțate în afacerile globale. Ne unește apărarea consecventă a principiilor multilateralismului, supremația dreptului internațional, lipsa intervenției în problemele interne din partea țărilor suverane, respingerea aplicării extrateritoriale a legislației, și neaplicarea loviturilor de stat pentru a schimba guverne. Moscova și Caracas funcționează în mod productiv în sistemul organismelor de conducere ale ONU și a altor formate internaționale. În mod progresiv, se dezvoltă relațiile noastre cu Venezuela în mediul economic-comercial și de investiții. Pe piața acestei țări lucrează în mod activ companiile Rosneft, Gazprombank, Inter Rao, corporația de stat “Rostec”. Baza investițiilor sunt proiectele comune în energie, în special dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale.

Rusia și Venezuela, împreună cu alte țări, iau măsuri pentru a stabiliza situația pe piața mondială a petrolului, coordonându-și acțiunile în acest domeniu cu OPEC și marii producători de petrol independenți. Cooperarea în domeniul educațional, cultural și umanitar ocupă un loc important. Schimbul de studenți este în creștere, precum și contactul între oamenii de știință, artiști, ceea ce favorizează consolidarea înțelegerii reciproce și afinitatea între popoarele ambelor țări. În noiembrie 2016, reprezentanții Rusiei au participat la cel de-al 12-lea Târg Internațional de Carte din Venezuela (Filven 2016) în Caracas.

Venezuela are un rol important în procesul de integrare în America Latină, lucru care constituie un fapt de o importanță excepțională în contextul prezenței și influenței în creștere a acestei regiuni din arena internațională. Este remarcabil interesul deosebit în dezvoltarea cooperării cu Caracas în cadrul unor alianțe puternice a țărilor din America Latină, precum Comunitatea Statelor din America Latină și Caraibe (CELAC), Uniunea Națiunilor Sud-Americane (Unasur) și Alianța Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (Alba).

În contextul în care Venezuela trece printr-o situație politică, socială și economică tensionată, ne exprimăm solidaritatea cu oamenii prietenoși din această țară, și sprijinul nostru pentru cursul guvernului ales, având ca scop normalizarea dialogului național pentru a depăși discrepanțele existente în societatea din Venezuela. Susținem rezolvarea problemelor în mod constituțional, fără intervenții distructive din exterior, lucru care a fost declarat în repetate rânduri de către Ministerul Afacerilor Externe din Rusia în comunicatele cu privire la situația politică internă din Venezuela (de pe 23 mai, 3 și 27 octombrie, 14 noiembrie 2016, 12 și 20 ianuarie 2017). De remarcat importanța afirmațiilor reprezentanăților țărilor din America Latină, precum și a celor “non-regionale” privind dialogul venezuelean intern ca unică alternativă.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets