S-A STABILIT DATA ALEGERILOR PARLAMENTARE ÎN VENEZUELA


Tibisay Lucena, Președinta Consiliului Național Electoral

Tibisay Lucena, Președinta Consiliului Național Electoral

Pe data de 6 decembrie 2015, duminică s-au stabilit alegerile pentru Parlamentul Venezuelei, a informat luni președinta Consiliului Național Electoral, Tibisay Lucena, la finalul unei sesiuni extraordinare.

Depunerile canditaturilor vor avea loc între 3 și 7 august, iar campania electorală va începe pe 13 noiembrie și se va încheia pe data de 3 decembrie la miezul nopții.

Autoritatea electorală supremă  a țării a menționat că în cadrul adunării de bord s-a aprobat rezoluția referitoare la alegerile parlamentare, calendarul electoral, reglementările pentru verificarea și certificarea dorinței de sprijin pentru candidații independenți pentru funcțiile de deputați în cadrul Parlamentului, precum și dispozițiile pentru constituirea grupurilor electorale care vor participa la alegeri. Lucena a antamat câteva date relevante ale calendarului electoral, printre care: depunerea candidaturilor va avea loc între 3 și 7 august, iar campania electorală între 13 noiembrie și 3 decembrie, la miezul nopții.

Comisia de organizare a ratificat invitația Uniunii Națiunilor Sud-Americane (UNASUR), pentru conformarea unei noi misiuni electorale care va însoți Consiliul Național Electoral pe parcursul lunilor de organizare și în ziua alegerilor.

Președinta CNE a informat, de asemenea, că listele Registrului Electoral care vor fi utilizate vor fi cele pentru comisiile parlamentare din 8 iulie.  Aceasta a informat că începând cu data de 2 februarie, data de deschidere a Registrului Electoral, până la data de 31 mai, s-a aprobat în aceeași ședință de luni, înregistrarea a încă 504.661 de noi votanți. ”Numerele atinse și schimbările din cadrul Registrului Electoral, în această perioadă mai ales, sunt foarte pozitive”, a declarat aceasta.

De asemenea, a amintit faptul că în luna martie au fost selecționați 480.828 de membrii pentru comisiile și mesele electorale care se vor integra serviciului electoral pe parcursul acestui an.

Mai mult, a semnalat faptul că circumscripțiile electorale sunt aceleași cu cele utilizate în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2010, cu mici ajustări survenite din cauza migrația populației, aceleași fiind utilizate și pentru alegerile primare pentru MUD și se vor utiliza și pentru alegerile interne PSUV.

Tot referitor la organizarea alegerilor parlamentare, aceasta a menționat și sprijinul oferit de CNE solicitărilor de sprijin tehnic și logistic pentru alegerile primare ale organizațiilor politice Masa Unității Democratice (MUD) și Partidul Socialist Unit al Venezuelei (PSUV).

Muncă intensă

Președinta CNE a declarat că organismul electoral a lucrat intens și a anunțat încă de la începul faptul că anul 2015 este un an electoral  și că toate activitățile realizate au fost publicate și s-a informat asupra lor oportun și eficient.

”Produsul acestei munci a fost făcut public întregii țări, precum și organizațiilor politice. Am revizuit actele normatice, avem pregătit tot materialul, inclusiv manualul membrilor meselor electorale”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets