Schimbări electorale față de Cuba


(Editorial reprodus din The New York Times, 25 octombrie 2014)

În trecutul nu prea îndepărtat, orice candidat politic credibil care-și făcea campania în Florida pentru alegerile statale sau naționale obligatoriu trebuia să profereze denunțuri contra guvernului cubanez și să-și proclame certitudinea că embargoul contra Insulei îi vor scoate de la putere până la urmă pe Castro.

Timp de generații, pentru cubano-americani, un grup care anterior fusese monolitic la momentul votării, embargoul a reprezentat un simbol de sfidare, mai mult credință decât politică.

Acest lucru s-a schimbat drastic în ultimii ani, pe măsură ce cei mai recenți membri ai diasporei s-au manifestat în favoarea dezvoltării de legături strânse cu Insula. Cuba continuă să fie o temă politică importantă în Florida și, până la un anumit punct, la nivel național. Dar tema a devenit mult mai complexă. Această evoluție a permis ca un număr crescând de politicieni să poată califica embargoul drept o politică eșuată, și să argumenteze că a pune capăt erei de ostilitate față de Cuba reprezintă cea mai bună ocazie pentru dezvoltarea unui viitor mai prosper în Insulă. Mulți industriași cubano-americani care au apărat embargoul în trecut au devenit partizanii stabilirii unor noi legături cu Insula. Lobby-ul pro-embargou, astăzi, încasează o părticică din fondurile pe care le colecta în anii anteriori. Președintele Obama primește acum mai multă corespondență de la legislatorii care sunt în favoarea reluării relației, decât de la cei care vor menținerea sancțiunilor.

Schimbarea a fost observată la Casa Albă, unde asesorii președintelui iau în considerație câte progrese se pot obține amplificând legăturile cu Cuba, o aspirație pe care Obama o are de mult timp. Președintele s-a pronunțat în favoarea abolirii embargoului când era candidat la Senat în 2004, deși a retractat în timpul campaniei prezidențiale, argumentând în 2008 că sancțiunile permiteau Washington-ului să exercite presiuni asupra guvernului cubanez.

Orice rotire semnificativă în politica externă față de Cuba ar fi riscantă. Dar reacția celor care se opun normalizării relației ar fi tolerabilă, chiar în sânul comunității cubano-americane, dacă se ține seama de posibilitățile oferite de o expansiune a comerțului, comunicațiilor și relațiilor interumane, ar reprezenta pentru companiile americane și cubaneze din Insulă.

Charlie Crist, fostul guvernator al Floridei, care candidează pentru a se întoarce la post, a spus recent că era dispus să meargă în Cuba în timpul campaniei. A abandonat ideea, Crist a spus enfatic că embargoul este o politică depășită care trebuie abandonată. Hillary Rodham Clinton, a scris în autobiografia recent publicată, și a reiterat într-un interviu, că astăzi este pentru eliminarea embargoului, calificându-l ca strategie eșuată care i-a legitimat pe Castro.

În Florida, congresmenii au luat poziție față de Cuba lucru care, în altă epocă, ar fi însemnat o sinucidere politică. Kathy Castor, o reprezentantă Democrată de Tampa, a vizitat Insula anul trecut și la întoarcere a făcut un apel energic pentru încetarea embargoului, spunând că Statele Unite nu scotea nici un profit de pe urma reformelor economice pe care guvernul cubanez le implementase. Ea se gândește că, departe de a o fi costat din punct de vedere politic, această poziție a fost aplaudată de electoratul său, inclusiv de afro-cubanezii care vor să influențeze viitorul Insulei.

Chiar a adus schimbări notabile la Miami, unde embargoul încă are sprijinul comunității tradiționale de cubano-americani, un electorat predominant republican. În 2012, Joe Garcia a fost primul cubano-american Democrat de Miami ales în camera inferioară a Congresului. Deși sprijină embargoul, Garcia manifestă diferențe semnificative față de pozițiile altor congresmeni din sudul Floridei. De exemplu, el este în favoarea studiilor clinice în Statele Unite a unei terapii pentru diabetici, dezvoltă de Cuba, care a trezit multe speranțe. De asemenea, vrea să flexibilizeze restricțiile pentru cei care doresc să viziteze Insula.

Chiar și așa, ridicarea embargoului va cere eforturi mai mari în rândul opiniei publice, dat fiind că este nevoie de acțiunea Congresului și există un mic dar pasionat grup de legislatori de origină cubaneză care pledează pentru menținerea lui. Apărătorii mai vizibili sunt Senatorul Robert Menendez, un democrat de New Jersey, Senatorul Marco Rubio, un republican de Florida, și doi congresmeni republicani de Miami: Ileana Ross-Lehtinen și Mario Diaz-Balart.

În aprilie, la apogeul crizei pe care a dezlănțuit-o invazia rusă într-o provincie a Ucrainei, Menendez a ținut un lung și vehement discurs în Senat, argumentând că, în ciuda crizelor fără număr la nivel mondial, Washinton trebuia să ia notă de abuzurile ”unui stat polițist stalinist” la 90 de mile de Statele Unite. Menendez, fiu din părinți cubanezi care au emigrat în 1953, a aarătat fotografii ale dizidenților din Insulă și a avertizat că lărgirea posibilităților de a călători în Cuba face mai puternic un stat despotic. Funcționari de la Casa Albă se tem că Menendez ar putea folosi poziția sa în Comitetul de Relații Externe a Senatului, frânând confirmarea în funcții federale, ca represalii, dacă Obama ia măsuri de flexibilizare a embargoului.

Ura pe care Menendez o resimte față de guvernul cubanez a crescut, pentru că senatorul crede că serviciul de inteligență din Insulă a încercat să-i distrugă cariera răspândind o știre falsă în care senatorul era acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu prostituate minore din Republica Dominicană.

Casa Albă este preocupată mai puțin de atacurile legistatorilor republicani, pentru că ei obișnuiesc să critice politica externă din reflex. În timp ce câțiva colegi ai lor au călătorit în Cuba recent, Ros-Lehtinen, una dintre cele mai fervente apărătoare ale embargoului, pare să fie dezinformată zi după zi de ceea ce se întâmplă în Insulă. Într-un interviu recent, criticând vizita la Havana a lui Beyoce și Jay-Z, Ros-Lehtinen și-a exprimat indignarea că perechea de artiști s-au cazat la un hotel luxos unde cubanezii nu au acces, chiar dacă ar avea bani. În realitate, guvernul a schimbat această regulă din 2008.Pe măsură ce ambientul electoral față de Cuba s-a schimbat, unii politicieni cubano-americani au început să ceară reevaluarea legii care permite ca cubanezii care ajung în Statele Unite să devină cetățeni americani în mod rapid. Acest lucru pare să fie pentru că mulți dintre noii imigranți doresc să mențină legături apropiate cu Insula și au crescut detestând embargoul.

Dincolo de politică, pentru cei care nu vor să abandoneze embargoul, tema este visceral personală, pentru că evocă sentimente ancestrale, patria și pierderea ei. Dat fiind că a persistat peste jumătate de secol, aceste sentimente nu pot fi ignorate. Dar nu trebuie ca politica externă să rămână ancorată pe un curs greșit care a generat tensiuni în relațiile Washington-ului cu vecinii săi, a inhibat comerțul cu Insula și i-a oferit guvernului cubanez o scuză pentru a-și justifica eșecurile.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets