Scrisoare deschisă de la poporul venezuelean pentru poporul și Guvernul Statelor Unite ale Americii


venezuela-usa-flagsCa popor suveran, iubitor al păcii, ne adresăm astăzi cetățenilor nobili și muncitori ai respectatului Popor al Statelor Unite ale Americii. Toți americanii trebuie să știe că Președintele Donald Trump a amenințat pe 11 august Republica Bolivariană Venezuela cu o intervenție militară directă.

Această amenințare periculoasă a fost respinsă de toate țările, și știm că este respinsă, de asemenea, și de către Poporul american. Cu toate acestea, două săptămâni mai târziu, pe data de 25 august, Președintele Trump a impus țării noastre sancțiuni economice dure și nedrepte, recunoscând public intenția sa de a ’’izola economia venezueleană’’. Este aceeași strategie pe care au spus că au folosit-o pentru a răsturna guvernul democratic din Chile, în 1973, pentru a deschide calea dictaturii nemiloase a lui Augusto Pinochet de a lua puterea.

Aceste amenințări și decizii unilaterale afectează economia noastră, precum și mijloacele de a obține resursele necesare alimentației, sănătății și producției, afectând grav viața cotidiană a cetățenilor noștri. Președintele Trump dorește o criză politică în țara noastră, forțând o plecare neconstituțională a Președintelui nostru Nicolas Maduro, ales în mod democratic în 2013.

Deciziile unilaterale și ilegale ale Președintelui Trump nu afectează doar poporul venezuelean, ci și poporul american. Sancțiunile anunțate, pun în pericol starea noastră, veche de secole, ca cel mai sigur și mai apropiat furnizor de petrol pentru SUA.

Aceste sancțiuni afectează, de asemenea, și cetățeanul american comun, din cauza unei posibile creșteri la prețul carburanților, în timp ce mii de muncitori au riscul de a-și pierde economiile, pe care le-au făcut cu mult efort, în fața impactului la fondurile de pensii din cauza interzicerii obligațiunilor venezuelene.

Acest comportament nu corespunde cu deviza campaniei lui Donald Trump de a ’’face America mare’’. Din contră, nu vor face altceva decât să creeze noi probleme în interiorul și în afara granițelor sale, făcând viața mai grea, atât pentru venezueleni, cât și pentru milioane de cetățeni americani, în timp ce vor cauza respingere și ură mondială față de guvernul Statelor Unite, și, indirect, față de poporul său, care nu are nici o legătură cu aceste acțiuni de război.

Deciziile nesăbuite ale lui Donald Trump sunt menite să conducă SUA la o nouă aventură militară și amenință să genereze un nou conflict internațional, cu repercursiuni inimaginabile economice și umanitare pentru toată emisfera. La fel cum s-a întâmplat în Iraq și în restul Orientului Mijlociu, totul arată că adevăratul obiectiv al Washington este să pună stăpânire pe vastele resurse naturale pe care le are Venezuela. Nimic nu justifică faptul ca tineri americani să fie trimiși din nou în alt conflict militar, cu atât mai puțin, dacă este vorba de a se înfrunta cu o țară prietenă și pașnică precum Venezuela.

Venezuela nu este dușmanul Statelor Unite, și nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru siguranță. Admirăm istoria acesteia, cultura și dezvoltarea științifică. Pentru a-l împiedica pe Donald Trump să distrugă lunga relație de prietenie dintre popoarele Venezuelei și al SUA, este necesar să oprim această politică irațională de agresiune, și să promovăm înțelegerea politică.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, i-a făcut nenumărate apeluri Președintelui Trump, pentru a genera apropieri și soluții pe calea Dreptului Internațional și al respectului reciproc. Guvernul SUA a ignorat toate încercările de dialog pe care le-a propus Guvernul Venezuelei.

Singurul lucru pe care Venezuela îl cere Președintelui și Guvernului SUA este respectul suveranității și afacerilor noastre interne. Este un drept natural recunoscut de către țările noastre, de peste două sute de ani.

Pacea este un principiu care a avut grijă de relațiile dintre țările noastre. Acesta este momentul de a asculta vocile înțelepte ale Părinților Fondatori și ale Eliberatorilor Americii pentru a distruge tendințele violente, și pentru a garanta pacea viitoarelor generații.

Poporul Statelor Unite, popor al păcii, trebuie să conducă eforturile pentru neutralizarea noilor intenții de război ale guvernului său. De aceea, facem un apel fratern și sincer către toți americanii de bună voință, de a colabora pentru apărarea libertății țărilor noastre, bunăstarea copiilor noștri, cooperare și pacea regiunii. Este timpul pentru dialog și înțelegere. Să nu pierdem această oportunitate. Cum ar spune John Lennon, să dăm o șansă PĂCII.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets