Scrisoarea deschisă  adresată de Vicepreședintele Tarek El Aissami, Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii

Scrisoarea deschisă adresată de Vicepreședintele Tarek El Aissami, Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii


TareckElAissamiDomnului Steven T. Mnuchin
Washington, D.C.

În calitate de cetățean venezuelean, dar și în calitate de Vicepreședinte al Republicii Bolivariene Venezuela, mă adresez Dvs., pentru a face precizări în legătură cu impunerea unor acțiuni împotriva mea la data de 13 februarie, adoptate prin intermediul Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite.

În primul rând, în calitate de reprezentant oficial al OFAC [Oficiul pentru Controlul Activelor Străine], dumneavoastră ați fost indus în eroare de către facțiuni politice, lobbyiști și grupuri de interese din Statele Unite, al căror interes fundamental constă în a împiedica Statele Unite și Venezuela să-și reconstruiască relațiile politice și diplomatice pe baza recunoașterii și respectului reciproc.

Nu numai că aceste grupuri de interes nu au probe pentru a-și susține gravele acuzații care mi-au fost aduse, ci, dimpotrivă, au construit un caz de amestec între adevăr și minciună, pentru a incrimina, prin intermediul persoanei mele, Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela, națiune care duce o luptă deschisă și transparentă împotriva comerțului transnațional de stupefiante.

Trebui să știți că atunci când am condus serviciile care asigurau siguranța cetățenilor din țara mea, între anii 2008 și 2012, am obținut cele mai importante progrese din istoria noastră, dar și de pe întregul continent, în materie de luptă împotriva cartelurilor drogurilor, împotriva comerțului transnațional și traficului ilicit de stupefiante, precum și împotriva structurilor logistice ale acestora. Pe parcursul acestor ani, sub conducerea mea, autoritățile din Venezuela, însărcinate cu lupta antidrog, au capturat, arestat și trimis în fața justiției, atât în Venezuela, cât și în țările care solicitau acest lucru, 102 șefi de organizații criminale implicate în traficul de stupefiante. Din totalul care reprezintă numărul de mari șefi capturați, 21 au fost deportați în regim de urgență în Statele Unite, și 36 în Columbia, în conformitate cu solicitările formulate de autoritățile respectivelor țări, și în temeiul acordurilor internaționale privind combaterea crimei organizate, realități recunoscute oficial de guvernele Statelor Unite și ale Columbiei.

mnuchinÎntre anii 2005 și 2013, media cantităților de droguri capturate de autoritățile venezuelene s-a ridicat la 56,61 de tone pe an, cifră semnificativ superioară mediei de 34,94 de tone pe an, din cei șase ani precedenți, perioadă în care Agenția Antidrog a Statelor Unite (DEA) opera în Venezuela. Aceasta evidențiază de la sine lipsa angajamentului DEA [Agenția Antidrog a Statelor Unite] în combaterea traficului de stupefiante, și vine în sprijinul afirmației extrem de bine documentate în ceea ce privește legăturile acestei instituții cu organizațiile criminale implicate în traficul de stupefiante.

De asemenea, Venezuela a fost întotdeauna recunoscută de Națiunile Unite ca un teritori în care nu există culturi de droguri.

Progresele extraordinare realizate de Republica Bolivariană Venezuela în materia de luptă împotriva traficului de droguri, luptă pe care am condus-o în calitate de responsabil al siguranței cetățenilor, au fost recunoscute de organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite (ONU) și se află în arhivele instanțelor judecătorești din Statele Unite și Columbia, țări care au recunoscut de asemenea efortul pe care l-am coordonat în cadrul luptei împotriva crimei organizate, și care nu are precedent în emisfera noastră.

Decizia fermă de a înfrunta mafiile internaționale implicate în traficul de stupefiante, l-a determinat pe Președinte ca în anul 2012 să promulge o lege care permite interzicerea aeronavelor implicate în traficul de stupefiante, care violează spațiul aerian venezuelean. Datorită acestui instrument juridic modern, Venezuela a distrus, a scos din funcțiune și a nimicit peste o sută de aeronave care făceau parte din infrastructura de transport al drogurilor din Columbia și din țările vecine, și care ne tranzitau ilegal teritoriul.

Venezuela duce o luptă deschisă și îndârjită împotriva traficului de stupefiante, având în vedere că este vorba de o crimă transnațională împotriva umanității, iar combaterea acesteia constituie o responsabilitate pe care o avem cu toții, în calitate de membri ai comunității internaționale.

De asemenea, Venezuela înfruntă cartelurile drogurilor, întrucât țara noastră și poporul nostru sunt victime ale traficului ilicit de stupefiante, îndeosebi a puternicei industrii a traficului columbian de stupefiante, principalul furnizor al drogurilor care invadează străzile din Statele Unite și Europa.

Există multe aspecte pe care Dvs. ar trebui să le investigați înainte de a aduce o acuzație falsă și gravă, fabricată de birocrați și grupuri de interese anti-venezuelene, care creează un precedent periculos în relațiile unor națiuni suverane.

Decizia luată de 120 de țări, de a respinge aceste măsuri ilegale îndreptate împotriva Venezuelei, constituie o dovadă irefutabilă a gravei erori pe care o constituie acțiunea unilaterală împotriva dreptului internațional, comisă de administrația nord-americană.

În afara considerentelor politice și geopolitice, decizia OFAC [Oficiul pentru Controlul Activelor Străine] constituie o gravă violare a drepturilor omului și îmi lezează în mod grav demnitatea și onoarea. Mi-am construit viața personală, profesională și politică în țara mea, pe care o iubesc profund și căreia îi dedic viața, printr-un proiect politic ale cărui obiective supreme sunt fericirea poporului nostru, egalitatea și justiția socială. Nu dețin bunuri și nici conturi în Statele Unite și în nicio altă țară din lume, astfel că este și absurd și patetic, ca un organ administrativ nord-american, fără a prezenta probe, să dispună măsuri asiguratorii asupra unor bunuri și active pe care nu le dețin.

Pretinsele sancțiuni, aprobate de OFAC [Oficiul pentru Controlul Activelor Străine], chiar în ziua în care acestea au fost confirmate la Departamentul Trezoreriei, sunt ilegale și încalcă Dreptul Internațional Public. Sesizarea din oficiu și fără nicio probă, care se transformă în poliție extrateritorială care nu are competențe în acest sens, constituie o formă care încalcă întreaga legislație internațională în materie de drepturi ale omului, a cărei doctrină prevalează în toată lumea.

În mod paradoxal, în timp ce un oficiu administrativ își ia libertatea de a acuza fără probe, persoane din orice parte a lumii, așa cum o recunosc și organismele internaționale și cercetările academice, „războiul împotriva drogurilor” a eșuat pe toată planeta și chiar pe teritoriul Statelor Unite. Astăzi, pe teritoriul Statelor Unite, intră mai multe droguri ca niciodată, și o structură financiară coruptă și puternică legitimează și spală banii murdari generați de acest comerț transnațional, care le răpește viața și viitorul miilor de tineri nord-americani.

Statelor Unite datorează lumii și propriului popor, o reflecție asupra răsunătorului eșec în lupta împotriva traficului de stupefiante. Acolo unde așa-numitul „război împotriva traficului de droguri” a fost aplicat ca strategie unilaterală, cartelurile de droguri sunt mai puternice ca niciodată, producția de droguri ilegale s-a multiplicat, iar comerțul își ia ca tribut, și mai multe pierderi economice și mai multe vieți.

Câți șefi de organizații criminale implicate în traficul de droguri a capturat Statele Unite pe teritoriul său? Câte bănci și paradisuri fiscale au închis Statele Unite pentru faptul că au servit ca suport financiar acestui enorm comerț și acestei crime împotriva umanității? În timp ce își arogă competența extrateritorială de a califica, acuza și pedepsi persoane și țări, Statele Unite nu au ratificat niciunul din tratatele internaționale în această materie sensibilă.

Statele Unite trebuie să reflecteze și să rectifice. Trebuie să rectifice aplicarea politicilor și măsurilor vădit ilegale în materie de drept internațional, agresive și injuste în materie de drepturi ale omului, periculoase pentru relațiile internaționale, și neconstituționale în lumina propriei constituții nord-americane.

Statele Unite trebuie să rectifice și să recunoască faptul că numai efortul comun, transparent și cooperarea onestă dintre state pot da rezultatele pe care comunitatea internațională și cetățenii lumii le doresc în lupta împotriva acestui flagel mondial.

Sunt cetățean venezuelean, bolivarian și sunt latino-american. Am deplină convigere în idealurile de independență, justiție și libertate pentru care eliberatorii noștri și-au dat viața, și sunt dispus ca, în apărarea suveranității noastre, a patriei noastre și a poporului nostru, să am aceeași soartă.

Tareck El Aissami
Vicepreședinte Executiv
Republica Bolivarieană Venezuela

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets