SCRISOAREA PREȘEDINTELUI NICOLAS MADURO ADRESATĂ SECRETARULUI GENERAL AL ONU, BAN KI-MOON

SCRISOAREA PREȘEDINTELUI NICOLAS MADURO ADRESATĂ SECRETARULUI GENERAL AL ONU, BAN KI-MOON


New York, 10 iulie 2015. (MPPRE).

Ministra de Externe, Delcy Rodríguez, s-a întâlnit vinerea aceasta cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, căruia i-a înmânat scrisoarea Președintelui Nicolas Maduro, în care solicită începerea procedurii de desemnare a Mediatorului, conform prevederilor Art. IV.2 din Acordul de la Geneva. În continuare se prezintă texul scrisorii semnate de Președintele Republicii Bolivariene Venezuela:

Excelenței Sale
Domnului Ban Ki-moon
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU)
New York.-

Am onoarea de a mă adresa dumneavoastră, conform obiectivelor și principiilor Cărții Națiunilor Uite și a Dreptului Internațional Public, și ghidându-mă după valorile supreme ale păcii și umanității, cu obiectivul de a atrage atenția cu privire la îndeplinirea prevederilor stipulate în cadrul Acordului de la Geneva de la 17 februarie 1966, semnat și ratificat de Guvernele Venezuelei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord și al Guyanei Britanice, astăzi Republica Cooperativă Guyana, în vederea soluționării controversei teritoriale ca o consecință a susținerii venezuelene conform căreia Hotărârile Arbitrare de la 1899 sunt nule și neavenite (Art. I al Acordului de la Geneva).

În cadrul acestui Acord, părțile au recunoscut că disputa teritorială încă în dezbate dintre Venezuela și Guyana, trebuie rezolvată amical într-o formă acceptată de ambele părți (Preambulul Acordului).

Este cunoscut publicului faptul că Guvernului Guyanei a ignorat, în momentul în care nu a recunoscut valabilitatea Acordului de la Geneva din 1966, având o atitudine nesupusă, ambivalentă provocând infracțiuni grave și ofensive la adresa țării mele și a cetățenilor acesteia; drept urmare, recurg la dumneavoastră pentru a începe procesul de desemnare a Mediatorului.

Având în vedere că numirea Mediatorului este o metodă adecvată pentru a avansa în găsirea unei soluții pacifice pentru această controversă teritorială, conform prevederilor Art. IV.2 ale Acordului de la Geneva, începând cu 1987, Părțile au solicitat să fie prezentată o nouă petiție comună, lăsând reprezentarea în mâinile Mediatorului Over Jackman până în anul 2009. Astfel, în 2010, Secretariatul General al ONU l-a desemnat pe Profesorul Norman Girvan ca Reprezentantul său Personal, care a gestionat căutarea unei soluții, însă, din păcate, acesta a decedat în anul 2014, lăsând un gol care nu a putut fi umplut până acum, în pofida insistențelor Venzuelei.

Astfel, având în vedere că metoda mediatorilor încă mai este practicată, se solicită Secretarului General al Națiunilor Unite să recunoacă înaintea părților Acordul de la Geneva și să se numească un nou Mediator, inclusiv posibilitatea unei investigații istorice, fiind un organ mediator pentru a facilita negocierile și a ajunge la stabilirea unui acord pacifist și acceptabil pentru ambele părți, ceea ce reprezintă obiectul și finalitatea Acordului de la Geneva.

Venezuela crede cu certitudine că noul Mediator trebuie să dețină aceleași capacități ca anteriorii, calități etice, pregătire academică de apreciat, să aibă cunoștiințe foarte bune de cultură și istorie cu privire la regiunea noastră și mai ales să cunoască toate aspectele disputei, toate aceste putând contribui la procesul de negociere dintre ambele state, avansând în găsirea unei soluții pacifice, cum este prevăzut în Art. 33 a Cartei Națiunilor Unite și în Acordul de la Geneva din 1966.

Doresc să reamintesc că atunci când Republica Cooperativă Guyana și-a obținut independența, Venezuela a recunoscut noul stat la data de 26 mai 1966, exprimând următoarele:
“…prin această recunoaștere nu implică din partea țării noastre renunțarea sau diminuarea drepturilor teritoriale reclamate, și nu afectează sub nicio formă drepturile la suveranitate care reies din reclamarea venezueleană conform căreia Hotărârile Arbitrare de la Paris din 1899 cu privire la frontiera dintre Venezuela și Guyana Britanică, sunt nule și neavenite… În consecință, teritoriul Guyanei Esequiba cu privire la care Venezuela își rezervă într-o manieră expresă drepturile sale suverane, limitează Estul cu noul stat Guyana, prin linia râului Esequibo, de la izvorâre până la vărsare în Oceanul Atlantic…”

Ca Șef al Statului am obligația de a apăra drepturile Venezuelei, de a atrage atenția asupra comportamentului Guyanei care pretinde să dispună unilateral, fără nicio notificare, nici măcar o convenție, de extinderi ale teritoriului aflat în controversă, teritoriu atât terestru, cât și maritim, ignorând reclamarea istorică solicitată de Venezuela.

Însă, în pofita tuturor acestor acțiuni care contravin Acordului de la Geneva din 1966, dar și dreptului internațional, Venezuela susține faptul că acest Tratat contemplează drumul ideal pentru a rezolva controversa teritorială care există într-o amplă parte a teritoriului său, de care a fost deposedată fraudulos cu Hotărârea Arbitrară din 1899, al cărei conținut dă naștere Acordului de la Geneva, care este în vigoare.

În consecință, fiind consecvenți moștenirii istorice a Eliberatorului Simón Bolívar și bazându-ne pe diplomația păcii, a cooperării, integrării și uniunii dintre popoare ca fiind principii de bază ale Venezuelei, vă solicit respectuos să vă execitați funcția de Secretar General conform articolului IV.2 al Acordului de la Geneva și să inițiați procedurile pentru desemnarea Mediatorului, cu scopul de a avansa, conform acestui Acord, în negocierile bilaterale pentru soluționarea practică și juridică a controversei, în termenii aceptați de ambele părți.

Domnule Secretar General, construcția unei lumi a păcii și a justiției se bazează pe consolidarea sistemului mondial al respectului pentru suveranitate și egalitate între state. Țara noastră este un apărător ferm al acestora. Suntem siguri că doar împreună vom putea consolida un sistem mondial mai corect. Vă asigur de considerația și stima mea.

Caracas, 09 iulie 2015
 Nicolás Maduro Moros

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets