Se creează zona economică Petrocaribe, ALBA, Mercosur şi Caricom


Cartagena, 1 noiembrie 2014 (Telesur)

Cancelarii Alianţei Pacificului şi ai Mercosur au decis crearea zonei economice între acesta din urmă şi Petrocaribe, ALBA şi Caricom.

Ministrul de Relaţii Externe al Venezuelei, Rafael Ramirez, a informat sâmbătă, 1 noiembrie, că la reuniunea cancelarilor Pieţei Comune a Sudului (Mercosur) şi Alianţei Pacificului s-a convenit crearea unei zone economice între Petrocaribe, Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), Mercosur şi Comunitatea Caraibelor (Caricom).

La sfârşitul reuniunii, cancelarul venezuelean a declarat că întâlnirea, realizată la Cartagena (nordul Columbiei), va permite avansarea în procesul de integrare regională, menţionând că scopul participării Venezuelei a fost acela de a asculta diferite propuneri.

„Avem deja iniţiative, ca Unasur (Uniunea Naţiunilor Sud-Americane) şi Celac (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), pe care trebuie să le întărim. Credem că este scenariul ideal pentru continuarea discuţiilor privind diferite modele, iar popoarele se vor exprima în funcţie de unul sau altul”, a indicat Ramirez.

Cât despre rolul Venezuelei în asigurarea păcii în Columbia, Ramirez a afirmat că ţara sa va ajuta poporul columbian, cu tot ce-i va sta în putinţă, pentru încheierea cu succes a Dialogurilor de Pace care se desfăşoară al Havana, Cuba.

„Am acceptat cererea părţilor ca noi să fim mediatori, am colaborat cât am putut şi speranţa noastră imensă este ca violenţa să înceteze şi cele două părţi să poată ajunge la un acord asupra termenilor exerciţiului politic. Pacea este destinul nostru; raţiunea noastră de a fi, în vedera construirii unei societăţi drepte, este o pace cu dreptate socială”, a indicat ministrul Ramirez.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets