Secretariatul General UNASUR își reînnoiește angajamentul pentru dialog, coexistență și pace în Venezuela


Unasur-VenezuelaSecretariatul General UNASUR informează de faptul că, din cunoștințele anterioare ale Venezuelei, în timpul săptămânii trecute, au fost în Caracas foștii președinți Jose Luis Rodriguez Zapatero din Spania, Leonel Fenandez din Republica Dominicană și Martin Torrijos din Panama, în calitate de facilitatori UNASUR pentru redeschiderea unui dialog între Guvern și opoziție, referitor la crearea unei Comisii de Adevăr, Justiție și Pace.

Secretariatul General UNASUR s-a bazat și se va baza pe dialog, coexistență și, în principal pe pacea din Venezuela, încercând să găsească alternative pentru favorizarea stabilității politicii și recuperării economice pe care le merită Republica soră.

UNASUR crede că situația pe care o trăiește țara necesită spații de înțelegere și dialog, și mulțumește celor trei foști președinți pentru recentele acțiuni de a uni dorințele și de a căuta soluții de acord între diferiții actori politici din Venezuela, impulsionând stabilirea unui dialog constructiv, după cum au solicitat unii cancelari din Regiune.

De aceea, a stabilit misiunea electorală care a însoțit alegerile din decembrie 2015 din Venezuela, și a continuat acordul între părți după ce s-a stabilit Adunarea Națională care a iețit din niște alegeri recunoscute de toate părțile interesate.

S-au alăturat, de asemenea, inițiativa referitoare la Comisia pentru Adevăr, Justiție și refacerea victimelor violenței, care încearcă încă o dată să caute modalități de dialog între Guvern și opoziție, care ar trebui să se bazeze pe cadrul Statului de Drept și respectarea legalității constituționale.

Pe de altă parte, informează, de asemenea, că un grup de consilieri economici de la UNASUR și echipa economică a Guvernului lucrează la propuneri legate de stabilizarea macro economiei și durabilitatea proiectului social în vigoare.

Secretariatul General roagă toate părțile internaționale să respecte instituționalitatea democratică a Venezuelei și dreptul venezuelenilor de a își căuta propriile căi de dreptate și progres.

Acest Secretariat General crede cu tărie că pozițiile extreme servesc doar la agravarea situației sociale care există în prezent în Venezuela. Vom continua să lucrăm pentru a deschide drumuri către reconciliere prin intermediul inițiativei care să ajute la stabilizarea țării și care să îmbunătățească calitatea vieții pentru frații noștri venezueleni.
Quito, Mitad del Mundo, 23 mai 2016

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets