Simón Bolívar: la 233 de ani de la nașterea soldatului nemuritor al libertății popoarelor


SBCaracas, 24 iulie 2016. (MPPRE).

La această dată atât de memorabilă Republica Bolivariană Venezuela, guvernul și poporul său comemorează cea de-a 233–a aniversare de la nașterea lui Simón Bolívar, onorat cu titului de ”Eliberatorul Americii”, aflat în fruntea campaniilor militare pentru independența Boliviei, Columbiei, Ecuadorului, Panama, Peru și Venezuela.

Atât de mare a fost transcendența figurii sale încât se poate afirma că în mediul sud-american, istoria emancipării este biografia lui Bolivar și pe alocuri a lui San Martin.

Ca militar, Eliberatorul a participat la numeroase bătălii pentru independența Americii. Ca șef a condus 37 de lupte, dintre care a câștigat 27. Din punct de vedere geografic, campaniile lui Bolivar au fost cele mai extinse dintrele toate campaniile oricărui militar în America.

Eleazar López Contreras, în cartea sa ”Bolivar, conducător de oaste”, a sintetizat acest mod al abilităților de strateg militar ale Eliberatorului: “Campaniile bolivariene constituie cea mai mare școală de război și patriotism pentru fiii celor șase republici formate de Bolivar, care s-au dezvoltat sub numele său, sub gloria și doctrinele sale internaționaliste”.

Idealul Bolivarian

Gândirea și opera sa socială au reprezentant piedestalul modelului democratic și revoluționar venezuelean pe care îl trăim în prezent; imaginea și faptele l-au transformat pe Simon Bolivar în îndrumarul ideologic și moral al Revoluției Bolivariene, inițiată de Comandantul Hugo Chávez Frías în anul 1999, continuată astăzi de Comandantul Muncitor Nicolás Maduro, cu scopul de a dezvolta un nou proiect politic, social și economic de care să beneficieze poporul venezuelean.

Ideile eliberatorare ale lui Bolivar au tins să favorizeze drepturile de egalitate socială și l-au condus să înțeleagă clar că problema inegalităților și nedreptăților moștenite din perioada colonială, ar trebui să fie rezolvate prin atragerea maselor populare către cauza Independenței.

Filosofi din întreaga lume au semnalat de nenumărate ori că gândirea bolivariană a lui Chavez, precum cea a lui Bolivar, vor continua să persiste de-a lungul istoriei și printre popoarele acestei Americi.

Dimensiunea sa de om de stat

Bolívar a exercitat puterea supremă în Venezuela în diferite ocazii; a fost un om de stat, dar și un militar și un om politic; formele sale de guvernare erau ghidate de idealul de bunăstare al popoarelor.

Eliberatorul, de-a lungul carierei sale de guvernare și ca om de stat, a demostrat preocupare și interes pentru educația cetățenilor.

Într-un articol publicat în anul 1824, Bolivar puncta: ”Guvernul formează morala popoarelor, le arată drumul către măreție, prosperitate și putere. Deoarece având la îndemână elementele societății, stabilește educația publică și o coordonează”.

Rămâne evident faptul că Eliberatorul, Simón Bolívar, s-a oferit complet pentru a face din Venezuela și din toate țările bolivariene un loc mai bun pentru toți. De aceea, Republica Bolivariană Venezuela mulțumește pentru toate dovezile de respect transmise de către toate țările din lume cu ocazia aceste sărbători.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets