Țările din Comunitatea Caraibelor (Caricom) resping încercările de a promova interferența în Venezuela


CARICOMBarbados, 19 mai 2017 (MPPRE)

Vineri, Cancelarul Republicii Bolivariene Venezuela, Delcy Rodriguez, a făcut cunoscută declarația țărilor membre ale Comunității Caraibelor (Caricom), în care își exprimă sprijinul pentru procesul de dialog, pentru a soluționa situația actuală cu care se înfruntă Venezuela, în timp ce condamnă faptele violente care au avut loc în țara caraibiană în ultimele zile, în timpul protestelor realizate de sectoarele de dreapta ale acestei națiuni.

Ministrul a denunțat eșecul tentativelor liderului opoziției Julio Borges, care a trimis un comunicat la Summit-ul Miniștrilor de Externe al Caricom, în care a încercat să pună presiuni asupra țărilor membre pentru a urma exemplul dat de către Secretarul General al OSA, Luis Almagro, în eforturile sale de a promova intervenția străină în Venezuela.

În continuare, Comunicatul integral al CARICOM:

Miniștrii de Externe din Comunitatea Caraibelor (CARICOM) reuniți în Bridgetown, Barbados, la cea de-a XX-a Reuniune a Consiliului de Relații Externe și Comunitare (COFCOR) au discutat despre schimbările care au avut loc în mediul internațional, precum și în ambitul regional extins, și despre repercursiunile acestora asupra politicii externe a țărilor din Comunitate.

Miniștrii au reiterat importanța păstrării Statului de Drept, respectarea Drepturilor Omului și a democrației, precum și a principiilor fundamentale ale neintervenției în problemele interne ale Statului. Aceste valori și principii sunt considerate a fi de o importanță capitală în abordarea situațiilor internaționale de interes.

Miniștrii de Externe împărtășesc opinia cu privire la faptul că respectarea acestor valori și principii sunt valoroase și relevante pentru a aborda situația din Venezuela. Convinși că soluția pentru situația actuală trebuie să fie sprijinită pe plan intern printr-un proces de mediere.

De asemenea, consideră că pozițiile adânc înrădăcinate în ambele părți trebuie să fie moderate, astfel încât să poată genera încredere între ele, și, cu acest lucru, să faciliteze dialogul pentru ca poporul din Venezuela să poată depăși criza în mod pașnic.
Miniștrii de Externe au condamnat violența comisă și au deplâns pierderile umane și materiale rezultate.

Bridgetown, Barbados, 19 mai 2017

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets