Ţările exportatoare îşi unesc vocile din necesitatea unui preţ stabil al gazului

Ţările exportatoare îşi unesc vocile din necesitatea unui preţ stabil al gazului


GECFTeheran, 23 noiembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Necesitatea de a stabili un acord privind acţiuni îndreptate în direcţia garantării preţurilor stabile ale resurselor energetice, în beneficiul atât al producătorilor, cât şi al consumatorilor, s-a constituit în vocea dominantă luni, la cel de-al treilea Summit al Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz (GECF), care a avut loc la Teheran.

Şefii de State şi de Guverne ale celor 12 naţiuni ce fac parte din acest grup, precum şi reprezentanţi ai 7 observatori, s-au pronunţat pe durata sesiunii plenare de la Palatul de Convenţii din capitala iraniană, pentru importanţa unui consens pe această temă. Aceasta este exact lupta promovată de Venezuela încă de la momentul căderii înregistrate de cotaţiile petroliere acum mai mult de un an.

Munca intensă a avut rezultate în această întâlnire multilaterală ce reuneşte naţiunile care concentrează aproximativ 70% din rezervele gazeifere ale lumii. Declaraţia de la Teheran, aprobată luni de către oficialii participanţi, semnalează că ţările membre susţin dezvoltarea unui nou şi mai eficient dialog cu naţiunile consumatoare, precum şi cu figurile cheie din industrie, „pentru a promova o piaţă transparentă, stabilă şi pentru a facilita transferul tehnologic”.

În plus, recunosc necesitatea „centrării asupra asumării comune a riscurilor în ceea ce priveşte formarea preţurilor”, cu scopul de a asigura investiţii pe termen lung în domeniul gazului, subliniază importanţa „atingerii unui preţ corect şi rezonabil pentru gazul natural, ţinând cont de statutul său de energie ne-regenerabilă, dar şi de avantajele sale în termeni de eficienţă energetică şi aspecte ambientale”.

Această temă, alături de valoarea gazului ca sursă de energie curată, în cadrul efortului mondial de protejarea a mediului înconjurător, au constituit linii comune ale majorităţii discursurilor prezidenţiale, care au s-au extins pe durata a aproape trei ore, împreună cu cele ale miniştrilor Energiei.

Consolidarea Forumului

Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a punctat faptul că prin intermediul acestui Forum se apără preţul corect al gazului şi o piaţă stabilă pentru aceste resurse, patrimoniu al popoarelor, aceeași temă promovată de Caracas în cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP).

Maduri îşi exprimă încrederea că acest Summit va servi la consolidarea definitivă a acestui bloc energetic ce reuneşte ţările producătoare şi a susţinut faptul că gazul marchează matricea energetică a decadei următoare.

De asemenea s-a exprimat în favoarea importanţei împărtăşirii experienţei şi cunoştinţelor tehnologice, şi nu numai a legilor care prevăd folosinţa suverană a acestor resurse din partea ţărilor de origine şi a mai subliniat proiecte importante în regiune, precum Gazoductul de Sud şi Antonio Ricaurte, care furnizează gaz Columbiei dinspre Venezuela. Ambele planuri au fost promovate de către liderul Revoluţiei Bolivariene, Hugo Chávez şi, a mai semnalat Maduro, acum aceste planuri sunt reluate în forţă.

În acest timp demnitarul rus, Vladimir Putin, a subliniat că „trebuie redus riscul investiţiei” şi că siguranţa aprovizionării cu energie trebuie să fie asigurată atât producătorilor cât şi consumatorilor.

Preşedintele din Guinea Ecuatorială, Teodoro Obiang, a adăugat faptul că politica exportatorilor de gaz trebuie să se orienteze către protejarea preţurilor pe piaţa internaţională în vederea evitării pe viitor a deciziei consumatorilor asupra comercializării.

În acelaşi sens, Şeful Statului Nigerian, Muhammadu Buhari, a menţionat că au motive foarte puternice pentru a susţine stabilizarea pieţei, în timp ce Gurbanguly Berdimuhamedow, preşedintele statului invitat Turkmenistan, a afirmat că este necesară protejarea, în mod egal, a intereselor producătorilor şi consumatorilor şi a îndemnat la stabilirea unor reglementări.

„Acordul asupra unui preţ corect este necesar”, a indicat reprezentantul statului cu mari rezerve de gaz din Asia Centrală.

Şi Algeria a susţinut acest punct de vedere. Primul Ministru, Abdelmalek Sellal, a declarat că este necesar un echilibru între ofertă şi cerere pentru a se ajunge la un preţ de echilibru. ¨Trebuie să aplicăm un nou mecanism real pentru a primi sprijin şi consultanţă din partea experţilor, cu scopul de a stabili un preţ corect al energiei pe piaţă. Este nevoie de coordonare pentru a stabili acest preţ¨, a semnalat.

Suveranitatea

Suveranitatea ţărilor sărace asupra resurselor lor naturale a fost de asemenea ratificată de către plen. Un aspect foarte important legat de aceasta şi care a avut un ecou în declaraţia finală a fost „obiecţia fermă pentru aplicarea legilor şi reglementărilor extra-teritoriale, precum şi a sancţiunilor economice în comerţul cu gaz şi contra ţărilor membre”.

Naţiuni precum Iran şi Rusia, două dintre cele mai importante producătoare, membre ale blocului gazeifer, au fost obiectul unor astfel de măsuri din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

„Pacea se obţine numai atunci când popoarele sunt stăpâne pe resursele lor naturale”, a subliniat preşedintele bolivian, Evo Morales, în alocuţiunea sa din cadrul Summit-ului.

„Nu este posibil ca ţările occidentale să aibă încă mentalitatea împroprietăririi cu aceste resurse”, a adăugat.

În completare, preşedintele Irak-ului, Fuad Masum, a explicat faptul că războiul din ţara sa i-a împiedicat să avanseze către obiectivele energetice, contrar abundenţei resurselor pe care le deţin.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

 

Latest Tweets