Tepuyes, singurul loc unde omul nu a ajuns?


Publicat la data de 10 mai 2015 de Russia Today.

Tepuyes, situați în sudul Venezuelei, sunt munți cu pereții verticali și culmi plane, care oferă călătorilor oportunitatea unică de a se simți exploratori: cea mai mare parte a acestor minunății naturale nu a fost niciodată vizitată din cauza accesibilității reduse.

Tepuyes sunt platouri predominant abrupte ale Scutului guyan din America de Sud, care se întâlnesc sporadic în Venezuela. Sunt înconjurați de pădure, ridicându-se deasupra acestei, tepuyes au versanții aproape verticali, mulți dintre aceștia ridicându-se la peste 1000 m deasupra junglei. În ciuda faptului că transmit ideea de deșert, în realitate oferă o biodiversitate impresionantă și unică: aproximativ o treime din speciile de floră sunt endemice.

Pereții aproape verticali și jungla tropicală deasă care-i înconjoară, îi fac inaccesibili exploratorilor care vor să-i escaladeze. Așadar, se pot parcurge pe jos doar trei munții ai Marii Savane – dintre care – tepuy cel mai accesibil, muntele Roraima, de 2.180 m situat la granița dintre Venezuela, Guyana și Brazilia.

Se apreciază că mai mult de 90% din Tepuyes nu au cunoscut picior de om, ascunzând mistere și specii biologice variate încă nedescoperite.

Din cauza misterului și a inaccesibilității au luat naștere legende și a servit drept sursă de inspirație pentru mulți artiști. Se crede că tocmai Muntele Roraima- cu cascadele sale, depozitele naturale de cuarț, vegetație luxuriantă, peșteri și lacuri- l-a inspirat pe Arthur Conan-Doyle când a scris romanul „O lume dispărută”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets