Tinerii creatori ai robotului Comandantul IEV01-02 pun în evidenţă progresele țării în domeniul suveranităţii tehnologice


tineri_creatoriCaracas, 23 noiembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Venezuelenii care au câştigat cel de-al XIV-lea Concurs Latino-American de Robotică, organizat în Brazilia, cu robotul autonom „Comandantul IEV01-02″, ca tribut adus liderului socialist Hugo Chávez, au pus în evidenţă realizările țării în domeniul tehnologiei, care au rezultat din promovarea cercetării în acest domeniu.

Intervievaţi, studentul Universităţii Naționale Experimentale Politehnice din cadrul din Forțelor Armate Naționale (UNEFA), David Cabello, si profesorul Ricardo Gomez, au subliniat faptul că actualele proiecte  de dezvoltare cibernetică din ţară sunt construite pe baza de incluziunii.

Din partea sa, Ricardo Gómez, profesor de Inginerie Electrică, a declarat că momentul actual favorizează progresul acestor programe de cercetare. „Deschidem uşile studiului, pentru a ne forma şi pentru a dezvolta această propunere tehnologică care a plasat numele Venezuelei la înălţime”.

Comandantul IEV01-02

Cei doi tineri împreună cu Branderson Arcia, Guiseppe Milazzo, Felipe Marín, Francisco Pinto, Deyerlin Castro şi Luis Ceiba, au format delegaţia care pe 1 noiembrie a obţinut cea mai înaltă distincţie în competenţa tehnologică cu Comandantul IEV01-02, „care are capacitatea de a transporta, la scară mică, containere de reziduuri  solide dintr-un loc şi până la o platformă petroliera plutitoare”, a explicat Gómez.

„Construirea acestui robot a fost un proces îndelungat şi dificil, dar foarte frumos, deoarece s-au valorificat capacităţile şi cunoştinţele fiecărui student”, a comentat Cabello, membru al grupului de studenţi şi profesori care a participat la evenimentul desfăşurat între 25 octombrie şi 5 noiembrie în Brazilia.

Acesta este cel de-al treilea an consecutiv în care UNEFA participă la competiţie şi obţine unul dintre primele trei locuri. „Cu această ocazie ne-am convins că dacă eliminăm unele erori avute anii trecuţi şi facem ceva unic, vom obţine primul loc”, a adăugat Gómez.

Apriximativ 80 de universităţi din America Latină au concurat în cadrul acestui concurs ce a avut loc în localitatea braziliană Minas Gerais, dintre care numai 25 s-au clasificat în runda finală, printre ele reprezentante din Chile, Mexic, Peru, Brazilia, Venezuela şi Uruguay.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets