Tradiţia orală a populaţiei Mapoyo a fost declarată Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii

Tradiţia orală a populaţiei Mapoyo a fost declarată Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii


traditie oralaCaracas, 25 noiembrie 2014 (AVN)

Tradiţia orală a populaţiei indigene Mapoyo, din Venezuela, este prima acceptată ca patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii, pe lista salvărilor urgente, a informat marţea trecută Luis Alberto Crespo, ambasadorul Venezuelei la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, UNESCO.

Crespo a remarcat faptul că această recunoaştere este o mare reuşită pentru revoluţia şi poporul Venezuelei, dat fiind că permite revitalizarea tradiţiei noastre indigene orale şi revendicarea valorilor noastre umane în toată diversitatea lor culturală.”

Limba mapoyo îşi are originile în secolul al XIX-lea, când o numeroasă comunitate indigenă locuia pe o fâşie de savană din statul Bolivar, în sudul ţării. Actualmente, folosirea acestei limbi se află în situaţie critică, dat fiind că din numerosul grup de vorbitori ai ei au rămas mai puţin de 300 de persoane, în jur de 55 de familii, majoritatea de vârsta a treia.”

Cu acest nou progres, Venezuela contează pe trei tradiţii culturale înscrise pe lista Patrimoniului imaterial: Diablos Danzantes del Corpus Christi (2012), Parada Sfântului Petru (2013) și Tradiţia orală Mapoyo (2014), aceasta ultima fiind unica de salvgardere urgentă.

Parlamentul indigen a sărbătorit declaraţia limbii mapoyo ca Patrimoniu Cultural al Umanităţii

Caracas, 26 noiembrie. AVN

Parlamentul Indigen al Americii – Grupul Parlamentar Venezuelean (PIA-GPV) a emis un comunicat de felicitare poorului indigen Mapoyo pentru declararea tradiţiei sale orale ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii.

Instanţa Parlamentară a scos în evidenţă iniţiativa Guvernului Bolivarian al Venezuelei pentru a prezenta propunerea care să protejeze drepturile popoarelor originare, să garanteze multietnicitatea și pluriculturalitatea venezueleană și demonstrează compromisul de a lua măsuri efective pentru protecţia limbilor indigene.

“Astfel, Guvernul Președintelui Nicolás Maduro demonstrează compromisul său în salvgardarea limbilor indigene. Aducem aminte că recent Maduro a aprobat crearea Institutului de Limbi Indigene cu scopul de a prezerva moștenirea istorică a strămoșilor noștrii și prezervarea limbilor care se află în pericol de dispariţie”, a evidenţiat președintele PIA-GPV, deputat Cesar Sanguinetti.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets