Tribunalul Superior de Justiție: Adunarea Națională nu are puterea pentru destituirea Președintelui Republicii


Caracas, 09 ianuarie 2017 (Correo del Orinoco).
Tribunalul Superior de Justiție (TSJ) a declarat luni, printr-un comunicat că Adunarea Națională venezuleană nu are puterea de a-l destitui pe Președintele Republicii, Nicolas Maduro Moros.

În acest scop, tribunalul suprem al țării a invocat conținutul hotărârii nr. 948 din Camera Constituțională din 15 noiembrie 2016, în care li s-a ordonat deputaților să se abțină de la continuarea procesului de declarare a responsabilității politice împotriva șefului statului.

Hotărârea subliniază, de asemenea, că cei din Adunare trebuie să se abțină de la emiterea oricărui act care se află în afara atribuțiilor sale constituționale.

„Această hotărâre pune accentul în special pe interdicția deputaților de a „convoca și realiza acte care perturbă ordinea publică; instigări împotriva autorităților și Puterilor Publice, precum și alte acțiuni în afara drepturilor constituționale și a ordinii juridice”, spune documentul.

În continuare textul integral al hotărârii nr. 948 din data de 9 ianuarie 2017

< <În ultimele zile, unii purtători de cuvânt politici ai țării au declarat în mod public prin acordul majorității deputaților din Adunarea Națională, presupusa „abandonare a atribuțiilor" ca Președinte al Republicii, de către cetățeanul Nicolas Maduro Moros, primul mandatar național, care se află în exercitarea atribuțiilor sale constituționale. Prin urmare, Tribunalul Superior de Justiție, cu intenția fermă de menținere a păcii, ordinii constituționale și stabilității democratice a Națiunii, invocă conținutul hotărârii nr. 948 din Camera Constituțională de la 15 noiembrie 2016, în care, în conformitate cu articolul 336 constituțional și jurisprudența sa, li s-a ordonat deputaților Adunării Naționale să se abțină de la continuarea procedurii de declarare a „responsabilității politice" împotriva Președintelui Republicii, și, în cele din urmă să dicteze orice tip de act care să fie în afara atribuțiilor constituționale ale acestora. În plus, această hotărâre subliniază în special interdicția deputaților de a „convoca și realiza acte care să perturbe ordinea publică; instigări împotriva autorităților și Puterilor Publice, precum și alte acțiuni în afara drepturilor constituționale și ordinii juridice". În cele din urmă, Tribunalul Superior de Justiție solicită utilizarea dialogului ca instrument fundamental pentru soluționarea divergențelor politice, și în special, pentru îndeplinirea sarcinilor și scopurilor constituționale, cu scopul de a garanta construirea unei societăți corecte și iubitoare de pace, și care dorește promovarea prosperității și bunăstării poporului>>.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets