Tribunalul Suprem de Justiție prelungește Starea de Excepție și Urgență Economică Națională


Clădirea Tribunalului Suprem de Justiție  Caracas, Venezuela

Clădirea Tribunalului Suprem de Justiție
Caracas, Venezuela

Tribunalul Suprem de Justiție, prin intermediul Sălii Constituționale, a afirmat constituționalitatea Decretului Nr. 2.371, prin care președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro Moros, prelungește pentru 60 de zile starea de excepție și urgență economică pe tot teritoriul național.

TSJ a declarat că Starea de Excepție și Urgență Economică în tot teritoriul național va trebui acceptată și executată de toate Puterile Publice și de către colectivitate, conform previziunilor sale și de restul ordinii constituționale și juridice per ansamblu, pentru a atinge compromisul asumat pentru apărarea cetățenilor.

Cu privire la acest aspect, s-au reiterat cele stipulate în articolul 17 al Legii Organice cu privire la declararea stărilor de excepție, cu privire la îndatoririle cetățenilor de a coopera cu autoritățile competente pentru protecția persoanelor bunurilor și locurilor.

Declarația de prelungire a stării de excepție, răspunde necesității meritorii de a proteja poporul venezuelean și instituțiile sale, expresie directă a puterii publice, care a fost obiectul amenințărilor interne și externe, și ale acțiunilor menite să destabilizeze economia și ordinea socială în țară, fiind de neevitat pentru restabilirea activităților economice în mediul național, și ajungând la un rezultat proporțional, pertinent, util și necesar pentru exercițiul și dezvoltarea integrală a dreptului constituțional al protecției economice, sociale și a siguranței națiunii.

Tribunalul, în sentința sa Nr.615 cu prezentare comună, a reiterat că îi corespunde să garanteze supremația și eficiența normelor și principiilor fundamentale, în condiția sa de maximă și ultimă instanță de interpretare a Magna Carta, conform celor expuse în articolele 334 și 335 ale Constituției. În consecință, deciziile sale cu privire la aceste norme și principii sunt relaționate strict cu protejarea și validitatea efectivă a Cartei Fundamentale.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets