Tribut lui ’’Hugo Chávez, Cetățean al Lumii, promotor al unității între popoare, al democrației și multipolarității”


tribut_chavez’’Hugo Chávez, Cetățean al Lumii, promotor al unității între popoare, al democrației și multipolarității”

La împlinirea a 3 ani de la dispariția sa fulgerătoare

HUGO RAFAEL CHÁVEZ FRÍAS

(28  iulie 1954—05 martie 2013)

 

Educație

S-a născut la Sabaneta de Barinas, în Venezuela, pe 28 iulie 1954. Militar și om politic, a fost Președinte al Republicii Bolivariene Venezuela din 1999 până în 2013. În 1971 intră în Academia Militară a Venezuelei și începe să își dezvolte interesul pentru politică. Obține diploma de licență în Știință și Artă Militară, specializarea inginerie.  În 1982 devine cofondator al Mișcării Revoluționare Bolivariene 200 (MBR-200) creată în plină criză economică și socială care a dus la așa-numitul Caracazo în 1989, destabilizare socială generată de măsurile neoliberale impuse de FMI și aplicate atunci de președintele în exercițiu, Carlos Andrés Pérez.

Hugo Chávez, militar

În 1992, Chávez, împreună cu alți militari din cadrul MBR-200, a condus rebeliunea împotriva președintelui în exercițiu Carlos Andrés Pérez sub pretextul situației precare în care se afla țara. A eșuat însă, asumându-și întreaga responsabilitate, urmând imediat a fi încarcerat pentru doi ani. După această perioadă a fost grațiat de președintele Rafael Caldera. Eliberat, Chávez a părăsit armata și a intrat cu forță în lupta politică; a creat Mișcarea celei de-a V-a Republici (MVR).

Hugo Chávez, om politic

Chávez a candidat la alegerile prezidențiale din 1998 având sprijinul Mișcării celei de V-a Republici (MVR) și a devenit astfel Președintele Republicii, obținând 56,20% din voturi.

Chávez, democrat

A promovat un referendum constituant pentru convocarea unei Adunări Naționale Constituante, resposabilă cu redactarea unui nou text constituțional, Constituția Republicii Bolivariene Venezuela, intrată în vigoare în 1999, aprobată prin vot popular. Noua constituție consacră, printre alte aspecte, cele cinci puteri în stat (executivă, legislativă, judecătorească, electorală și cetățenească), garantează dreptul popoarelor indigene, promovează egalitatea de gen, introduce Referendumul Revocatoriu, precum și integrarea latino-americană și caraibiană și promovarea unei lumi multipolare ca priorități ale politicii externe.

Chávez, apărătorul poporului

În timpul guvernului lui Hugo Chávez s-au adoptat măsuri de includere a sectoarelor defavorizate prin intermediul unor misiuni (programe) sociale, precum, Barrio Adentro, Robinson, Misiunea Locuința, și de promovare a unei economii solidare și sporirea drepturilor comunităților noastre indigene.

Chávez, învingător alături de popor

Partidele politice din opoziție și mai ales exprema dreaptă au încercat să îl înlăture de la putere printr-o lovitură de stat orchestrată la data de 11 aprilie 2002, care a fost contracarată printr-un răspuns masiv al poporului venezuelean, care a sprijinit militarii, ieșind pe străzi și cerând întoarcerea președintelui. Imediat apoi, a urmat un sabotaj petrolier care s-a prelungit din decembrie 2002 până în februarie 2003, având ca scop paralizarea principalei industrii a țării, generarea haosului și instabilității.

Chávez, de neînvins

Hugo Chávez Frías a fost ales ca președinte al Republicii pentru trei mandate consecutive: 1998-2006 (Amendament Constituțional), 2007 – 2013 și 2013 – 2019, ultimul mandat nefiind încheiat din cauza problemelor de sănătate.

Chávez și relațiile internaționale

A reactivat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) prin promovarea celui de-al II-lea Summit al OPEC, care a avut loc în Caracas în anul 2000.

Chávez, promotor al lumii multipolare

Promotor entuziast al reformei și democratizării Organizației Națiunilor Unite, 2005.

Chávez, solidar

Promotor a creării Petrocaribe în 2005 ca un mecanism de cooperare, solidaritate și complementaritate pentru țările din Caraibi.

Chávez, un lider regional

Promotor al creării Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA) pentru a contracara Aria de Liber Comerț a Americilor (ALCA), 2004.

Chávez, strateg

A impulsionat crearea Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), ideal al Eliberatorului Simon Bolivar. Summit-ul de la Caracas din 2011.

Chávez, antreprenor

Promotor al intrării Republicii Bolivariene Venezuela în MERCOSUR, 2012.

Chávez și cooperarea sud-sud

A impulsionat relațiile dintre Venezuela și America Latină cu țările africane prin organizarea celui de-al III-lea Summit America de Sud-Africa, în Insula Margarita, Venezuela (2009).

Chávez, pro integrare

Promotor al Uniunii Națiunilor Sud-Americane (UNASUR) împreună cu fostul președinte al Argentinei: Néstor Kirchner. Carta constitutivă: 2008.

Chávez, pacifist

A dezvoltat relațiile internaționale ale Venezuelei. A deschis noi ambasade venezuelene în Africa și a impulsionat relațiile bilaterale cu țări din Asia precum India, China, Vietnam, Iran.

HUGO CHÁVEZ, DRAGOSTE PENTRU POPOR!

Mai presus de toate calitățile lui Hugo Chávez ca om de stat, s-a aflat mereu pasiunea sa pentru popor, calitatea care a definit cel mai bine vocația sa de lider și care a determinat toate deciziile sale în fruntea statului venezuelean.

chavez_maduro

”Din fericire, această revoluție nu depine de un singur om, am depășit etape și astăzi avem o conducere colectivă care s-a răspândit pretutindeni”.

Ultima Alocuțiune a Președintelui Republicii, în transmisie mass-media la scară națională, 8 decembrie 2012

PDF version

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets