Venezuela a prezentat progresele sociale înaintea OEA și a respins intervenția străină


Asunción, 4 iunie 2014 (MPPRE)

elias-jaua-fidel-ernesto-vasquezMinistrul de Externe al Republicii Bolivariene Venezuela, Elías Jaua, a evidențiat, în cadrul intervenției sale la cea de-a 44-a Adunare Generală a Organizației Statelor Americane (OEA), care are loc în Paraguay, că patria lui Bolivar a avut importante progrese în materie socială și economică de care beneficiază toți venezuelenii, fără niciun fel de excepție.

A menționat, de asemenea, că Guvernul Bolivarian lucrează sub premiza – pe care a menținut-o Comandantul Chávez în timpul mandatelor sale – conform căreia creșterea economică contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață a populației și elimină sărăcia și inegalitatea.

“În societatea venezueleană s-a redus sărăcia extremă de la un procent de 26% la 6 % în anul 2012, îndeplinind cu mult obiectivele mileniului stabilite de Organizația Națiunilor Unite.”

Jaua a precizat că Venezuelei i-au fost recunoscute, de către mai multe organizații internaționale precum Fao și UNESCO, progrésele importante în diminuarea foametei, democratizarea accesului la educație universitară, creșterea investițiilor sociale, diminuarea procentajului de șomaj sau accesul gratuit la sănătate, printre altele.

“Astăzi suntem a V-a țară din lume și a II-a din regiune care beneficiază de înmatriculare la nivel universitar; datorită Misiunii Robinson au învățat să citească și să scrie 1,5 milioane de cetățeni, în afara celor 300 de mii de vieți salvate grație Misiunii Barrio Adentro și colaborării neprețuite cu poporului cubanez”.

Ministrul și-a informat omologii că Venezuela se ghidează după anumite principii și valori sociale care permit progresul în dezvoltarea prroductivă a națiunii.

A declarat, de asemenea, că statele democratice trebuie să fie state sociale cu drepturi și justiție care să le poată permite exercitarea suveranității asupra resurselor naturale, dezvoltării economice, bogăției naționale și distribuția sa echitabilă.

“Următorul nostru obiectiv este eradicarea sărăciei extreme, Venezuela trebuie să fie un stat liber de mizerie, obiectiv asumat de președintele Nicolás Maduro pentru a-l atinge”.

Jaua a semnalat că pentru a atinge obiectivele menționate este necesară stabilirea unui climat de pace.

oea3“Toate realizările noastre sunt motive pentru ca minoritățile oligarhice să nege recunoașterea rezultatelor electorale și o distribuție justă a bogăției, de aceea se folosesc de violență, sabotaj economic și planuri de ucidere a șefului statului, toate instigate și finanțate de sectoare ale Statelor Unite”.

A declarat că inițiativele de lege ale congresului Statelor Unite care amenință cu sanțiuni Venezuela ” ar fi un obstacol în progresele dezvoltării integrale și ale incluziunii sociale a țării, de aceea le respingem și de denunțăm cu fermitate”. Diplomatul venezuelean a mulțumit țărilor membre ale organizației pentru pronunțarea în favoarea constituționalității democratice în Venezuela ” și al dreptului poporului venezuelean de a rezolva diferendele sale fără intervenție și amenințări externe”

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets