Venezuela adaugă o nouă victorie diplomatică la Organizației Statelor Americane


DR_VCaracas, 23 iunie 2016 (Telesur / MPPRE).

În timpul discursului său de joi din Sesiunea Extraordinară a Organizației Statelor Americane (OEA), ministra Republicii Bolivariene Venezuela, Delcy Rodriguez, a raportat faptul că dorește legitimizarea unei lovituri de stat împotriva Venezuelei, o acțiune orchestrată de interesele imperiale și executată de secretarul general al acestei organizații, Luis Almagro.

“A fost stabilit un teribil precedent la acea întâlnire […] raportul prezentat de către secretarul general al OEA este nelegitim, ilicit, nul, inadmisibil și de neprezentat, care încalcă procedurile și regulile Organizației […] ce este pe ordinea de zi, este intervenția și lovitura de stat din Venezuela”.

Nici o delegație a OEA nu a solicitat supunerea la vot a raportului prezentat de către secretarul general, care a reiterat necesitatea de a activa Carta Democratică Inter-americană în Venezuela.

După o dezbatere care a durat aproximativ patru ore, Consiliul Permanent al OEA s-a limitat “să ia la cunoștință” raportul, și, prin urmare, sesiunea extraordinară a fost completată doar cu poziția anumitor țări.

De asemenea, ministra venezueleană a solicitat OEA să nu mai împiedice dialogul dintre Executiv și opoziția venezueleană, cu medierea Uniunii Națiunilor Sud-Americane (Unasur).

În acest sens, avocatul constituțional Hermann Escarrá a subliniat capacitatea diplomatică a Guvernului venezuelean, și, în special, discursul susținut de ministra Venezuelei, Delcy Rodriguez.

La sediul OEA din Washington, reprezentanții Boliviei, Dominica și Nicaragua au criticat atitudinea intervenționistă și părtinitoare a lui Almagro. Pe de altă parte, ambasadorul Boliviei, Diego Pary a cerut în timpul discursului său demisia secretarului general al organismului supranațional.

Majoritatea țărilor care sunt membre ale Organizației Statelor Americane au fost în favoarea dialogului, care se bazează pe sprijinul foștilor președinți Jose Luis Rodriguez Zapatero (Spania), Leonel Fernandez (Republica Dominicană) și Martin Torrijos (Panama).

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets