Venezuela celebrează 10 ani fără analfabetism


analfabetismCaracas, 28 octombrie 2015 (Telesur).

Preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a prezidat un eveniment de celebrare a celor 10 ani de la declararea ţării drept teritoriu liber de analfabetism de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), fapt realizat graţie Misiunii Robinson.

Misiunea Robinson s-a constituit în anul 2003 drept un program de alfabetizare masivă, care a ajuns până la sectoarele de populaţie tradiţional excluse: săracii, indigenii, cei privaţi de libertate şi persoanele cu dizabilităţi.

Aproximativ 70 de mii de indigeni au fost alfabetizaţi în limba maternă şi în spaniolă, 2.725 de deţinuţi  şi 7.154 de persoane cu dizabilităţi au fost incluşi în această promovare în masă a cunoaşterii.

Până în luna mai 2014, 2.683.126 de venezueleni au fost beneficiari ai acestei Misiuni, care a reuşit eradicarea analfabetismului în Venezuela.

Maduro a precizat că rezultatele Misiunii Robinson ¨arată ceea ce am fost, ceea ce suntem şi ceea ce suntem capabili să facem pe viitor¨.

La celebrare a fost prezent Aristóbulo Istúriz, purtător de cuvânt al Guvernului statului Anzoátegui, care a dăruit preşedintelui Maduro o carte dedicată programului „Eu da, pot”, program implementat de Guvernul Bolivarian cu scopul de a soluţiona carenţele educative ale poporul venezuelean.

Preşedintele Maduro a subliniat faptul că tot ceea ce a înfăptuit Revoluţia se datorează avântului popular care a pornit la cucerirea obiectivelor sociale, culturale şi politice. ¨Suntem o mişcare populară cu o puternică identitate¨, specificând că programul „Eu da, pot” este cel mai bun pentru evitarea analfabetismului în lume.

¨Astăzi este o zi puternic chavistă, deoarece este o zi a succeselor sociale, a progresului poporului nostru, a fericirii sociale şi politice¨, a declarat Maduro.

analfabetism1A amintit că niciun alt preşedinte al Venezuelei nu a ţinut cont de problema alfabetizării indigenilor şi a locuitorilor din mediul rural aşa cum a făcut Comandantul şi Liderul Revoluţiei Bolivariene, Hugo Chávez. A fost unicul care a văzut mereu prioritatea acestui aspect.

De asemenea, preşedintele a adăugat că Venezuela se va alătura campaniei UNESCO ¨Plan de egalitate şi viaţă 2030¨, campanie care constă în integrarea proceselor educaţionale, de sănătate şi dezvoltare ştiinţifică pentru toate ţările.

Pe 28 octombrie 2005, UNESCO a recunoscut Misiunea Robinson, prima misiune educativă creată în Venezuela, drept una fundamentală pentru alfabetizarea cetăţenilor, în majoritatea lor de vârsta a treia, care până atunci nu au avut acces la o educaţie publică gratuită.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets