Venezuela celebrează Ziua Eradicării Sărăciei în fruntea acestei lupte pe continent

Venezuela celebrează Ziua Eradicării Sărăciei în fruntea acestei lupte pe continent


Caracas, 17 octombrie 2014 (SIBCI)

În jur de 1500 milioane de locuitori din 91 de țări în curs de dezvoltare trăiesc în condiții de sărăcie multidimensională, iar aproximativ 800 milioane se confruntă cu riscul de a ajunge în aceeași situație, atenționează raportul pe 2014 difuzat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În pofida alarmantelor cifre, pe data de 17 octombrie Venezuela s-a alăturat celor ce sărbătoresc Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, prin rezultate care o situează ca vârf de lance pe continent, confirmând viabilitatea Obiectivelor pentru Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și Agenda pentru Dezvoltare după 2015.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INE), între 1996 și 1999, indicatorii sărăciei în țară depășeau 66%, cu 10,8% sărăcie extremă, care a fost redusă la 5,5% în 2013, prin programele sociale implementate de Revoluția Bolivariană.

În acest fel, Venezuela devine un model de paradigmă pentru celelalte țări, în vederea atingerii Obiectivelor Mileniului, după cum au semnalat reprezentanți ONU.

Aceste obiective prevăd reducerea la jumătate a procentajului de persoane înfometate; reducerea cu două treimi a mortalității în rândul minorilor sub cinci ani și cu trei sferturi a femeilor însărcinate, în raport cu anul 1990, în afară de grija ca toți copii de vârstă școlară să poată absolvi cursul primar.

Unul dintre factorii principali care determină sărăcia extremă într-o națiune este prevalența subnutriției, domeniu în care Venezuela a realizat progrese excepționale, reducând flagelul de la 13,5%, în perioada 1990-1992, la 5% între anii 2010-2012, rezultat care i-a adus o recunoaștere din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în anul 2013.

Cu puțin înainte de împlinirea perioadei prevăzute de Obiectivele Mileniului, Venezuela întreprinde o nouă bătălie în scopul de a reduce până în 2019 sărăcia extremă de la 5,5% la 0%. În acest scop, Președintele Republicii, Nicolás Maduro, a relansat pe data de 7 iunie anul acesta o campanie națională împotriva flagelului.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets