Venezuela comemorează gândirea lui Bolivar cu ocazia Bicentenarului Scrisorii din Jamaica


carta de jamaicaCaracas, 2 septembrie 2015 (Comunicat de presă).

În anul 1815, când Simón Bolívar, Eliberatorul se afla în afara Venezuelei și odată învinsă cea de-a II-a Republică, părintele Patriei a descoperit în Jamaica un spațiu de gândire care i-a permis să reflecteze asupra situației țării din acel moment și gândindu-se la viitor, a decis să scrie un document politic pentru întreaga umanitate care fost cunoscut de-a lungul istoriei sub numele de Scrisoarea din Jamaica.

Pedro Calzadilla, Președintele Comisiei Prezidențiale pentru Comemorarea Bicentenarului Scrisorii din Jamaica, a invitat toți iubitorii istoriei țării noastre și a fundamentelor gândirii Eliberatorului să participe la diferite activități realizate pentru a comemora Bicentenarului acestui important document.

Bolívar a tras liniile idealului central al republicilor care se fondau, ale celor mai

sacre valori ale umanității, evidențiind un teritoriu liber. Astăzi se comemorează 200 de ani de la redactarea acestui document și datorită lui venezuelenii sărbătoresc acest moment important al istoriei.

Ambasada Ecuadorului și Primăria Caracasului au făcut posibilă prezența pe teritoriul venezuelean a doi cercetători ecuadorieni, Jorge Núñez, Președintele Academiei Naționale a Ecuadorului și Amílcar Valera, istoric, ultimul fiind cel care a descoperit, anul trecut, manuscrisul original în limba spaniolă a Scrisorii din Jamaica, într-o mică arhivă din Ecuador.

În cadrul acestei comemorări, se va desfășura Forumul Itinerant al ”Scrisorii din Jamaica din Secolul XXI”, la Teatrul Național din Caracas, activitate organizată de Centrul Național de Istorie (CNI/ CNH), la care vor participa Jorge Rodríguez, Primarul Caracasului și Rafael Quintero López, Ambasadorul Ecuadorului, printre alți membrii participanți la Bicentenar, toți putând să schimbe între ei idei cu privire la acest document.

Activități pentru weekend

Președintele Comisiei Prezidențiale pentru Comemorarea Bicentenarului Scrisorii din Jamaica a anunțat inaugurarea unei expoziții în cadrul Muzeului Bolivarian și în Piața Sfântul Jacinto, publicarea unui supliment cartonat în diferite ziare din țară intitulat Memorii ale Venezuelei, cu un număr special dedicat Scrisorii din Jamaica.

De asemenea, a informat că duminică 6 septembrie, exact ziua comemorării, ”DESFĂȘURĂM O SERIE DE ACTIVITĂȚI CARE VOR AVEA LOC ÎN ÎNTREAGA ȚARĂ, PRINTRE NUMEROASE DEZBATERI ȘI SEMNAREA UNUI DOCUMENT DE REAFIRMARE A PRINCIPIILOR, IDEILOR ȘI VALORILOR EXPUSE ÎN SCRISOAREA DIN JAMAICA”.

În orașul Caracas, se va realiza un act foarte emotiv în toate colțurile și principalele spații ale capitalei, precum Piața Bolívar, Piața Sfântul Jacinto, Casa Natală și mai ales Muzeul Bolivarian care va fi epicentrul tuturor activităților.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets