Venezuela consolidează dezvoltarea minieră ecologică


arco_mineroCaracas, 06 decembrie 2016 (AVN)

Ministrul Dezvoltării Miniere Ecologice, Roberto Mirabal, a subliniat faptul că dezvoltarea mineritului ecologic care se desfășoară la zonei miniere numită Arco Minero del Orinoco, în statul Bolivar, a beneficiat de investiții multiple provenite de pe toate continentele, datorită eforturilor de promovare a Revoluției Bolivariene.

Ministrul a menționat, de asemenea, că se estimează ca dezvoltarea de proiecte miniere la scară mică să contribuie pentru națiune cu mai mult de 3.500 de milioane de dolari pe an.

“Eu sunt sigur, nu speculez, că minerii noștri ar putea oferi mai mult de 3.500 milioane de dolari pe an”, a declarat în programul Dando y Dando, difuzat de către Radio Național de Venezuela.

Minerii care de mai bine de 40 de ani desfășoară această activitate în statul Bolivar, sunt incluși într-un plan integral care le va permite îmbunătățirea calității de viață, și fac parte dintr-un proiect din Zona de Dezvoltare Strategică Națională Arco Minero del Orinoco, din care Statul venezuelean a stabilit parteneriate cu mai multe țări pentru a stimula extracția și industrializarea resurselor minerale existente în această zonă, în sudul țării.

Acest plan-care face parte din dezvoltarea motorului minier al Agendei Economice Bolivariene-are în vedere intervenția cât mai puțin posibilă a naturii, precum și reinvestirea resurselor acumulate de activitățile miniere în propriile comunități, prin cosntruirea de locuințe, centre de sănătate, școli și asigurări sociale.
În timpul participării la programul de radio, Mirabal a descris ca fiind o realizare importantă repunerea în Venezuela, după opt ani de lipsă, a Sistemului de Certificare a Procesului Kimberly, un protocol de control al exporturilor, care permite comercializarea legală a diamantelor pe piața internațională.

“Când Venezuela intră în Procesul Kimberly ca și membru cu drepturi depline, cu votul unanim al tuturor țărilor din lume, este recunoscut faptul că modelul său de dezvoltare minieră este suportabil și are legitimitate”, a spus acesta.

Venezuela a aparținut Procesului Kimberly până în 2008, an în care s-a retras pentru a plasa în ordine cifrele de producție. Începând cu 2014, Venezuela și-a dublat eforturile pentru a se reintegra în Procesul Kimberly, acțiune care a fost finalizată în noiembrie prin votul unanim al membrilor.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets