VENEZUELA DECLARĂ TRATATUL DE LA PARIS DREPT O FRAUDĂ


com_intREPUBLICA BOLIVARIANĂ  VENEZUELA

MINISTERUL PUTERII POPULARE PENTRU RELAŢII EXTERNE

COMUNICAT

La 116 ani de la frauda suferită de către Republica noastră, înfăptuită prin acţiunea agenţilor imperiali care ne-au privat de Guayana Esequiba, aproape 160 de mii de kilometrii pătraţi de teritoriu continental şi spaţiul său maritim ce fac parte indivizibilă din teritoriul nostru, ne manifestăm profunda indignare pentru ceea ce simbolizează în diplomaţia mondială această dată nefastă. Acest act a fost dovada josnicei deposedări sistematice întreprinse de către imperiul britanic contra integrităţii teritoriale a multor naţiuni ale lumii, deposedare făcută prin însușirea ilegală a mai mult de două milioane de kilometrii pătraţi de pe planeta noastră.

Tratatul încheiat la Paris pe 3 octombrie 1899 a însumat acţiunea criminală a pirateriei diplomatice a momentului, dovada fatidicului model de barbarie ce a venit să aducă o justificare pentru şantajul, uzurparea şi jaful noilor naţiuni independente care, la fel ca şi Venezuela, luptau neabătut contra hegemoniilor dominante ale vremii.

Înaintând în secolul XX, imperiul britanic, ocupant colonial al Guyanei Britanice, văzându-și descoperite intenţiile ascunse în barbarul acord, a ales să scape de această problemă lăsând moştenire disputa teritorială statului Guyana, în momentul acordării independenţei. Acordul de la Geneva din 1966, lege între părţi, lege în Republica Bolivariană Venezuela şi lege în Republica Cooperativă Guyana, reglementa încă de pe atunci drepturile asupra zonei Guayana Esequiba şi recunoaşte legitimitatea  revendicării făcute de către Venezuela, stat care a considerat Tratatul de la Paris din 1899 drept nul şi neavenit. Guyana a ştiut dintotdeauna că a luat fiinţă fără acest teritoriu şi  în mod rău intenţionat beneficiază astăzi de o presupusă moştenire imperială ce nu este etică şi nici măcar legitimă.

Guvernaţii nou-veniţi ai Republicii Cooperative Guyana, fără îndoială motivaţi de interese transnaţionale ascunse şi susţinute de către centrele corporatiste imperiale, şi-au asumat o atitudine arbitrară, ilegală şi unilaterală, ignorând Acordul de la Geneva şi refuzând medierea conformă dreptului internaţional.

Venezuela denunţă încă o dată acţiunile absurde şi iraţionale întreprinse de actualul Guvern din Guyana care îşi neagă astfel angajamentele internaţionale şi face apel la o falsă defensivă bazată pe minciuni şi subterfugii cu scopul de a genera o situaţie de agresiune contra Venezuelei, cu evidenta implicare a forţelor imperialiste.

Republica Bolivariană Venezuela declară Tratatul din 1899 drept o fraudă imperială, un act nul şi neavenit şi susţine că numai prin Acordul de la Geneva se poate soluţiona această controversă istorică. De asemenea declară deschis popoarelor lumii angajamentul său neclintit pentru pace şi reclamă dreptul la asistenţă în această revendicare teritorială, dreptul la consiliere pentru găsirea unei soluţii echitabile şi legale acestei dispute, aşa cum a afirmat Preşedintele Nicolás Maduro Moros în faţa plenului Parlamentului.

„Pacea, pacea şi doar pacea…va fi destinaţia noastră, viaţa noastră, şi va fi şi victoria noastră”.

„Susţinere totală pentru Acordul de la Geneva, în afara acestui Acord, nimic”.

Caracas, 3 octombrie 2015

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets