Venezuela definitivează agenda productivă cu ţările din Caraibe


CcvibKZXIAA3FJoCaracas, 4 martie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Vineri la sediul ministerului de externe (Casa Amarilla Antonio José de Sucre) ministra Puterii Populare pentru Relaţii Externe, Delcy Rodríguez a avut o întâlnire cu ambasadorii din Caraibe în vederea abordării temelor de interes regional şi pentru a ratifica integrarea latinoamericană şi caraibeană, visul Comandantului Suprem, Hugo Chávez.

La ieşirea din întâlnire, ministra bolivariană a afirmat faptul că împreună cu reprezentanţii diplomatici s-au evaluat teme relevante şi s-au luat decizii importante cum ar fi realizarea unui grup de lucru special cu ambasadorii din Caraibe acreditaţi în Venezuela, şefii de misiuni acreditaţi în Caraibe şi cu miniştrii din domeniul economiei, cărora le revine responsabilitatea dezvoltării Zonei Economice Speciale cu Caraibe.

A explicat faptul că prin implementarea mai sus menţionatului grup de lucru se vor evalua diferite arii de dezvoltare şi, ca rezultat al acestei activităţi, ¨vom organiza un târg cu produse din Caraibe pentru a fi expuse în Venezuela, aşa vom putea să realizăm o integrare productivă a ţărilor noastre¨.

În octombrie 2015, preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a insistat asupra necesităţii de a construi o zonă economică productivă în zona Caraibe.

Problema Zika

Rodríguez a informat că în cadrul întâlnirii s-a discutat şi problema existentă în prezent în regiune, consecinţă a bolii numită “Zika”, pentru care s-a propus un plan comun de abordare a acestei situaţii.

În acest sens, a menţionat că ţara soră, Republica Cuba şi-a oferit toată expertiza şi capacitatea în vederea gestionării acestei teme de sănătate publică.

Solidaritate cu Venezuela

Pe de altă parte, ţările din Caraibe au reiterat respingerea Ordinului Executiv al preşedintelui Statelor Unire, Barack Obama, contra Guvernului şi poporului din Venezuela, un decret intervenţionist recent extins pentru încă un an.

La această activitate au participat ambasadorii din Cuba, Rogelio Polanco; Republica Dominicană, Adonaida Medina; Guyana, Marilyn Miles; Barbados, Sandra Lorraine Phillps; San Vicente şi Grenadinele, Andreas Wickham; însărcinaţii de afaceri din Haití, Rene Luc Desronvil şi din Suriname, Cristien Polak; precum şi reprezentanţi diplomatici din Jamaica şi Trinidad şi Tobago.

Din partea Venezuelei, au asistat la întâlnire preşedintele Petrocaribe, Bernardo Álvarez şi vice-ministrul pentru Economie şi Cooperare Internaţională şi preşedinte al Băncii de Comerţ Exterior, Ramón Gordils.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets