Venezuela este prezentă la cea de-a 57-a Expoziție Internațională de Artă Bienală de la Veneția


expo_venetia_2017Caracas, 16 mai 2017 (Alba oraș)

Venezuela își deschide porțile pentru cea de-a 57-a Expoziție Internațională de Artă Bienală de la Veneția, prin prezentarea lucrării „Forme Evadând din Cadru” a maestrului Juan Calzadilla.

Deschiderea pavilionului s-a bazat pe participarea Ministerului Puterii Populare pentru Cultură prin intermediul IARTES, Ministerul de Externe venezuelean reprezentat de Misiunea Diplomatică din Italia, precum și PDVSA și Bancoex, în sprijinul culturii venezuelene.

Ambasada venezueleană reprezentată de către responsabilul de Afaceri, Maria Elena Uzzo, a salutat și a mulțumit comitetului de organizare a expoziției ghidată de Morella Jurado, director al IARTES, și comisarul Luis Carlos Calzadilla. În același timp, Uzzo i-a mulțumit lui Juan Calzadilla pentru participarea lui valoroasă ca și artist ales la Bienală, un tribut adus poeziei vizuale a maestrului, pe una dintre cele mai importante scene artistice din lume.

Apoi, Morella Jurado a spus că eșantionul reprezintă o carte deschisă care ilustrează cariera artistică a lui Calzadilla, respectând creația arhitectului venețian Carlos Scarpa, printr-o întâlnire respectuoasă și solidară între acești mari creatori, a raportat Radio Național din Venezuela (RNV).

Expoziția exprimă sufletul creativ al lui Calzadilla fără tam-tam, prin niște „ziduri deschise pe unde intră soarele, unde adevărul transmite o imagine în oglindă a simțurilor poporului patriotic venezuelean”.

„Forme Evadând din Cadru” este opera artistică-poetică a maestrului Juan Calzadilla, produsă în zona de frontieră dintre creația literară și creația artistică, în special între desen și poezie.

Maestrul Juan Calzadilla s-a adresat publicului realizând o prezentare istorică a carierei sale și a pavilionului venezuelean din Veneția ca fiind o „operă de artă în care Scarpa a folosit materiale de ultimă generație care reprezintă o inovație chiar și în prezent. Pentru Venezuela este o plăcere și o onoare să aibă un pavilion construit de Scarpa”.

Pavilionul istoric venezuelean al lui Carlos Scarpa, o bijuterie arhitecturală situată în Giardini di Castello, își recapătă lumina și unele spații originale, inițiind o restaurare riguroasă după 61 de ani neîntrerupți în care a prezentat arta și arhitectura venezueleană în lume. Tema Ediției 57 a Bienalei de Artă din Veneția este „Viva Arte Viva”, care dorește, după cum spune Christine Marcel, custodele ediției actuale, „să redea arta artiștilor, sau, cel putin, să îi situeze în centrul sistemului”. Bienala de la Veneția va culmina pe data de 26 noiembrie.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets