Venezuela ia măsuri suverane pentru a pune capăt atacului asupra monedei naționale


Caracas, 12 decembrie 2016 (AVN)

Timp de 72 de ore va trebui să fie închisă granița dintre Venezuela și Columbia, ca o măsură de apărare a economiei venezuelene, a cărei monedă este atacată de mafia dirijată din Cucuta, a anunțat președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro.

Această acțiune suverană apare la câteva ore după ce președintele a anunțat, de asemenea, că bancnota de 100 de bolivari va fi scoasă din circulație în termen de trei zile, după ce se va dovedi faptul că mai mult de 300.000 milioane de bolivari în bancnote au fost scoși din teritoriu de mafie.

Ambele măsuri-acoperite de puterile pe care le are Executivul Statului de Excepție și Urgență Economică, semnat duminică-are ca scop reducerea traficului monedei venezuelene, care a devenit, după cum a denunțat președintele, unul dintre mecanismele de atact asupra economiei și stabilității Republicii, sprijinit, de asemenea, de extrema dreaptă locală și străină.

Adresându-se poporului venezuelean, Șeful Statului a spus că, după ce s-a informat cu privire la invaliditatea acelor bancnote, pentru care marți a început un proces de anulare în sistemul bancar național, mafia a încercat să introducă din nou bancnotele în țară.

Doar în dimineața zilei de luni au fost confiscate de către autoritățile venezuelene aproximativ 64 de milioane de bolivari în zona de frontieră cu Columbia, de aici fiind necesară aplicarea măsurii de închidere a frontierei.

Da, pentru acțiunile comune

Președintele Maduro a spus, de asemenea, că în curând speră să aibă o conversație cu omologul său din Columbia, Juan Manuel Santos, pentru a aborda problema mafiilor care atentează împotriva bancnotelor venezuelene și pentru ca țara vecină să ia măsuri suverane în această privință.

“Sper să vorbesc în curând (cu Președintele Santos). Sper că se va progresa cu măsurile suverane din Columbia, care să permită corectarea acestei denaturări care dăunează economiei noastre”, a spus Președintele Maduro, în legătură cu Rezoluția Nº 8, emisă în anul 2000 de către Banca Republicii Columbia, cu sediul în Bogota, care îndeplinește funcții ale Băncii Centrale.

Banca Republicii Columbia este singurul organism oficial responsabil de stabilirea ratei de piață reprezentativă, care este proiectată pentru monede care fac sau nu obiectul rezervei naționale din Columbia.

În conformitate cu acest principiu juridic, pe data de 5 mai 2000 s-a dictat Rezoluția Nº 8 a Băncii Republicii Columbia, care a autorizat casele de schimb valutar și cele de la granița columbiano-venezueleană să stabilească valoarea bolivarului în conformitate cu operațiunile zilnice care sunt efectuate în această zonă de frontieră.

Maduro a spus că vor fi coordonate reuniuni între ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, și omologul său din Columbia, Luis Carlos Villegas, precum și între miniștrii de externe Delcy Rodriguez, din Venezuela, și Maria Angela Holguin, din Columbia, pentru a discuta despre acțiuni comune.

Uniune națională

Președintele a chemat tot poporul Venezuelei la unitate și pentru a sprijini aceste măsuri pentru stabilitatea Republicii, apel care a fost extins către sectoarele publice și private, în special sectorul bancar.

“Este momentul să ne unim și să dăm un exemplu mafiilor (…) care ne-au atacat moneda (…) Venezuela este unită pentru a-și apăra dreptul la o economie de prosperitate, de liniște”, a declarat acesta.

Duminica trecută Guvernul a anunțat că bancnotele de 100 de bolivari vor fi scoase din circulație în 72 de ore după ziua de marți. În tot acest timp, oamenii vor putea schimba banii atât la băncile publice, cât și la cele private.

La expirarea termenului, vor mai fi 10 zile în plus pentru anularea bancnotelor la ghișee speciale autorizate de către Banca Centrală a Venezuelei.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets