Venezuela impulsionează o schimbare profundă a ONU, cu baze democratice, în favoarea Păcii

Venezuela impulsionează o schimbare profundă a ONU, cu baze democratice, în favoarea Păcii


Venezuela impulsioneaza o schimbare profunda a ONUCaracas, 24 septembrie 2014 (MPPRE)

În intervenția sa la cea de a 69ª Adunări Generale ONU, președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, a pus problema necesității ca întreg sistemul acestui organism multilateral să fie reorientat și remodelat. Maduro a accentuat faptul că ONU nu și-a îndeplinit rolul de apărător ferm al popoarelor lumii, dând ca exemplu violarea permanentă a Cartei Națiunilor Unite de către puterile imperiale care și-au extins dominația prin intermediul mecanismelor de violență.

ʺDupă cum a afirmat Comandantul Hugo Chávez în diferite ocazii, chiar în acest cadru, în celebrele sale discursuri de apărare a drepturilor omului, este nevoie de o reconstrucție democratică și profundă a sistemului Națiunilor Uniteʺ, a spus președintele.

A menționat că organismul trebuie să se adapteze unei lumi multipolare și multicentrice, cu actori noi – țările emergente cu independență și suveranitate proprie. A subliniat importanța întăririi Secretariatului General al ONU, astfel încât să-i poată asculta pe toți și să caute formule de pace, să reconfigureze sistemul de funcționare al Adunării Generale, pentru a avea un rol protagonic în căutarea de rezultate consistente, în beneficiul tuturor.

În intervenția sa, președintele Maduro a prezentat în fața organismului internațional considerațiile privind stabilirea unei acțiuni definitive pentru cauza Republicii Cuba și a reiterat respingerea blocajului economic care a prejudiciat, timp de 50 de ani, poporul frate al națiunii caraibiene. Pe de altă parte, a recunoscut drept un avans semnificativ, decizia luată de ONU de a sprijini Republica-soră Argentina ʺîn lupta ei împotriva mecanismelor de jefuire financiarăʺ.

A reiterat sprijinul Venezuelei pentru decolonizare în Puerto Rico și eliberarea deținutului portorican Oscar López Rivera, menționând că ʺsunt cauze al timpului nostru istoricʺ.

Venezuela contribuie cu 5 milioane de dolari la cauza strângerii de fonduri pentru tratarea virusului ebola în continentul african– acesta a fost comunicatul mandatarului venezuelean, care a arătat că în loc să se trimită drone, misile și bombe pentru distrugerea altor națiuni, ar trebui să se concentreze eforturile în vederea luptei cu acest virus care omoară bărbați, femei și copii. Șeful Statului venezuelean a dat ca exemplu de organizare, respect, integrare și dezvoltare, regiunea sud-americană și caraibiană, unde, prin eforturi conjugate, s-a construit un nou regionalism. ʺÎn acest secol XXI, America Latină și-a adjudecat partea sa, construind treptat o nouă arhitectură a geopoliticii mondialeʺ. Alba, Petrocaribe, Unasur și Celac sunt câteva dintre organizațiile regionale care încep să se articuleze cu țările lumii, ʺo altă lume devine posibilă, ceea ce demonstrăm în America noastrăʺ, a afirmat Maduro

În 2015, Venezuela va prelua președinția Mișcării Țărilor Nealiniate. ʺSperăm să avem un rol care să motorizeze și să dinamiteze întreg procesul de remodelare a Organizației Națiunilor Unite, pentru ca toți să avem un cuvânt de spus și un vot de exprimat, pentru ca nimeni să nu mai pretindă a-și impune părerile; așa că peste un an veți fi bine-veniți, vor fi bine-venite delegațiile lumii la noi, la Caracas, la Summitul istoric al Mișcării Țărilor Nealiniateʺ, a spus președintele.

Guvernul Venezuelei a respins și a condamnat acțiunile teroriste și metodele folosite de anumite grupări împotriva persoanelor nevinovate de alte naționalități din Siria, dar, în același mod, a respins operațiunile războinice ale OTAN și ale aliaților săi împotriva poporului sirian.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets