Venezuela începe procedura de retragere definitivă din OSA


DR_osaCaracas, 26 aprilie 2017 (MPPRE)

Ministrul Puterii Populare pentru Afaceri Externe, Delcy Rodriguez, a declarat marți că a primit instrucțiuni de la președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro, pentru a începe procesul de retragere a Venezuelei din Organizația Statelor Americane (OSA). Miercuri, cancelarul Delcy Rodriguez a anunțat retragerea definitivă a Venezuelei din OSA.

„Așa cum am anunțat, referindu-ne la evenimentul care a avut loc astăzi la OSA, că dacă persistă acțiunile de intruziune, arbitrare, ilicite, îndreptate împotriva suveranității țării noastre, procedăm imediat la denunțarea Cartei OSA și inițiem procedura de retragere definitivă a Venezuelei din această organizație regională”, a declarat Ministrul de Externe Rodriguez. În același timp, ministrul Rodriguez a denunțat revendicarea unor guverne de a interveni și a tutela Venezuela „știm că în spatele acestei coaliții a unor guverne din această regiune, privirea se află pe suveranitatea țării noastre, și dorința de a interveni și stăpâni țara noastră, din fericire, ceva ce nu se va întâmpla”.

„Mâine vom prezenta scrisoarea de plângere la OSA și vom începe un proces care durează 24 de luni. Venezuela nu va participa în continuare la nici o activitate, la nici un eveniment, în care se dorește poziționarea intervenționismului și implicării acestui grup de țări care dorește doar perturbarea țării noastre”, a spus ministrul de externe al Venezuelei. Acesta a subliniat că poporul venezuelean duce o luptă pentru suveranitate și libertate.

„Știm că diplomația noastră de pace nu are nimic de-a face cu istoria OSA, record de intervenții și lovituri de stat, intervenționismul, este o poveste dureroasă, dar, de asemenea, este și un prezent rușinos ceea ce se întâmplă la OSA”, a subliniat ministrul. A explicat că „retragerea din OSA nu este conjuncturală, are legătură cu demnitatea poporului nostru, cu doctrina bolivariană care promovează non-intervenționismul, egalitatea politică a Statelor”.

În cele din urmă, ministrul de externe venezuelean a declarat că marți, 2 mai, Venezuela va fi în El Salvador, la reuniunea extraordinară a cancelarilor Comunității Statelor din America Latină și Caraibe: „Acolo vom aborda amenințările la adresa ordinii democratice constituționale a Venezuelei și vom denunța, puternic, intervenționismul din cadrul OSA ca fiind un instrument de acțiuni politice imperiale puse în aplicare în țara noastră (…) mulțumim popoarelor înfrățite care au însoțit Venezuela, în viitorul nostru este marcată o victorie răsunătoare, pentru demnitatea care s-a menținut în apărarea independenței și suveranității și a celor menționate în Carta Națiunilor Unite”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets