Venezuela întăreşte noul model de integrare prin intermediul Petrocaribe


Caracas, 17 octombrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Preşedintele Republicii, Nicolás Maduro, a întreprins o vizită de două zile în ţările caraibiene în vederea consolidării cooperării, respectului şi înţelegerii reciproce, în cadrul Petrocaribe, mecanism de integrare regională creat în 2005 de către liderul Revoluţiei Bolivariene, Hugo Chávez.

Maduro a sosit vineri, la orele dimineţii, în Surinam, apoi s-a îndreptat către Antigua şi Barbuda, iar sâmbătă a ajuns în Santa Lucía, terminându-şi vizita în Granada.

În afară de consolidarea legăturilor diplomatice, preşedintele venezuelean a avut ca obiectiv şi iniţierea unei noi etape de integrare „ce va avea omul ca centru al tuturor eforturilor, acţiunilor, preocupărilor, precum şi al tuturor politicilor publice”, a declarat acesta sâmbătă în Granada, unde a fost primit  de către prim-ministrul caraibean Keith Mitchell.

În Granada, Maduro a folosit această ocazie pentru a vizita şi instalaţiile Uzinei de Gaz Lichefiat Hugo Chávez, aflate pe insulă. Uzina are capacitatea de a umple 30.000 de butelii pe lună şi 360.000 de butelii anual, la un preţ rezonabil pentru localnici.

Şeful statului venezuelean a evidenţiat cooperarea dintre cele două ţări în cadrul proiectelor precum PetroCaribe (Acordul de Cooperare Energetică cu ţările din Caraibe) sau Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), cooperare ce reglementează „drumul alianţei spre dezvoltarea integrală şi consolidează înfrăţirea dintre guverne şi popoare”.

Vizita şi instalaţiile Uzinei de Gaz Lichefiat Hugo Chávez, Granada

Vizita şi instalaţiile Uzinei de Gaz Lichefiat Hugo Chávez, Granada

Zonă de pace şi prosperitate în Caraibe

În Antigua şi Barbuda, Preşedintele a îndemnat ţările din Petrocaribe la uniune şi acţiune comună.

„Este momentul să ne unim şi să construim împreună un concept de complementaritate, de cunoştinţe, de capacitate pentru ridicarea unui bloc comun în Caraibe”, a declarat.

Maduro a reafirmat sâmbătă implicarea Venezuelei în construirea unei zone economice în Caraibe „ca o zona de pace, prosperitate şi unitate”, prin intermediul integrării şi cooperării popoarelor.

„În anii 90 se vorbea de o gândire unică, de sfârşitul ideologiilor, se vorbea numai de piaţă şi de beneficii. Începutul secolului XXI a adus deschiderea către construirea unei noi paradigme economice şi a unei noi viziuni în cadrul relaţiilor internaţionale în lume […] Acesta este scopul nostru: să demonstrăm că se poate construi o nouă umanitate”,  a declarat preşedintele.

Pe durata vizitei, Guvernul Bolivarian a încheiat cu naţiunile caraibiene o serie de acorduri strategice în sferele energetică, petrolieră, economică, politică şi socială, în vederea menţinerii şi consolidării eforturilor comune pentru dezvoltarea popoarelor lor.

De exemplu, prin intermediul Petrocaribe, Venezuela va împărtăşi cu Surinam experienţa sa în construcţia de locuinţe pentru cetăţeni obţinută prin Marea Misiune Casa Venezuela (GMVV), program ce a permis accesul populaţiei la locuinţe cu un cost scăzut, prin intermediul  unor credite cu dobândă mică.

Mai mult decât atât, cele două naţiuni vor colabora în cadrul unui mecanism special pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare şi promovare a comerţului. Şeful statului a precizat că o comisie specială se va deplasa la Caracas, în următoarele zile, cu scopul de a încheia acorduri de achiziţionare de orez din Surinam de către Venezuela.

„Independenţa o avem, la fel şi capacitatea, voinţa şi conștiința. Ce ne lipseşte? Nimic. Să înfăptuim şi să înfăptuim totul bine. Să ne străduim pentru fericirea poporului nostru, să construim o nouă economie integrată la diferite niveluri, folosind punctele tari ale fiecăruia în condiţii de egalitate şi respect”, a subliniat Maduro vineri în Antigua şi Barbuda, unde a fost întâmpinat de către prim-ministrul ţării caraibiene, Gaston Browne.

Misiunea Miracol şi Canaima

Venezuela va împărtăşi cu Surinam experienţa sa în construcţia de locuinţe

Venezuela va împărtăşi cu Surinam experienţa sa în construcţia de locuinţe

Venezuela a întreprins schimburi de experienţă şi schimburi tehnologice cu aceste ţări caraibiene şi, în plus, a susţinut programul medical social Misiunea Miracol, creat în 2005 de către foștii preşedinţi Hugo Chávez şi Fidel Castro, pentru a realiza intervenţii chirurgicale gratuite persoanelor cu venituri mici care suferă de afecţiuni oftalmologice.

În prezent, numărul de persoane din America Latină şi Caraibe care au beneficiat de acest program se ridică la aproximativ cinci milioane. În Antigua şi Barbuda, Maduro a vizitat Mount St. John Medical Centre unde au fost deja trataţi 400 de cetăţeni, înapoindu-li-se vederea şi îmbunătăţindu-li-se nivelul de trai.

Vizita Mount St. John Medical Centre, Misiunea Miracol, Antigua şi Barbuda

Vizita Mount St. John Medical Centre, Misiunea Miracol, Antigua şi Barbuda

De asemenea, în timpul turneului realizat de către Preşedintele Maduro, acesta a oferit studenţilor din Antigua şi Barbuda şi Granada tablete electronice finanţate din proiectul venezuelean ‘Canaima Educativo’, ca parte a activităţilor desfăşurate în cadrul vizitei sale de lucru în statele caraibiene.

Proiectul ‘Canaima Educativo’, creat în 2009 de către liderul revoluţionar Hugo Chávez în cooperare cu Portugalia, reprezintă un instrument de consolidare a procesului de educaţie şi formare a studenţilor care a contribuit, în plus, la familiarizarea mai multor familii cu noile Tehnologii de Informaţie şi Comunicare (TIC).

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets