Venezuela își reafirmă angajamentele față de principiile și obiectivele fundamentale ale OPEP


comunicat-oficialCOMUNICAT OFICIAL

Numai o acțiune decisă de către producători va aduce un echilibru favorabil și echitabil pentru toți jucătorii de pe piața petrolieră.

Republica Bolivariană Venezuela, angajată să respecte principiile și obiectivele fundamentale ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), al cărei membru fondator este, continuă eforturile de a realiza un acord necesar între producătorii care permit restabilirea echilibrului pieței petrolului.

În acest sens, reședintele Republicii, Nicolas Maduro Moros, a trimis comunicări liderilor Rusiei, Irak, Iran și Arabia Saudită, cărora din nou le-a făcut
o solicitare, pentru ca deciziile de a pune în aplicare acordul încheiat în Argel în septembrie, să fie luate la cel mai înalt nivel.

În mod similar, președintele Maduro și ministrul Puterii Populare pentru Petrol, Eulogio del Pino, au purtat discuții cu președintele Republicii Ecuador, Rafael Correa, și cu miniștrii Republicii Irak, Jabbar Ali Hussein Al-Luaibi; Republicii Islamice Iran, Bijan Namdar Zanganeh; statului Qatar, Mohammed Bin Saleh Al-Sada; precum și cu Secretarul General al OPEP, Mohammad Sanusi Barkindo.

Cu aceste autorități au decis realizarea unui acord între producătorii OPEP și non-OPEP la sfârșitul acestei luni, pentru a reduce supraoferta de petrol, și astfel, să pună capăt la ceea ce până acum a fost o perioadă lungă de prețuri scăzute în ultimii 40 de ani, și care a afectat profund industria petrolieră globală, producând o cesionare de 50% în această perioadă, precum și pierderea multor locuri de muncă. Această situație care atentează împotriva producătorilor, amenință să se întoarcă împotriva consumatorilor, deoarece supraproducția actuală ar deveni un deficit global, ca o consecință a numărului mare de proiecte blocate din lipsă de fonduri.

Evidențiind faptul că piața petrolului experimentează instabilitate determinată de factorii speculativi, Venezuela reiterează faptul că controlul pieței trebuie să fie în mâinile producătorilor și nu a jucătorilor care, prin manipulare beneficiază de dezechilibre, fluctuații, fără să facă nici cel mai mic efort de a extrage chiar și un butoi de material brut.

În acest sens, țările producătoare trebuie să facem un pas înainte și să îndeplinim obligația de a asigura furnizarea de energie pe care planeta o necesită, asigurând stabilitatea prețurilor și eliminând fluctuațiile dăunătoare și inutile, revenind la gândirea și justiția comportamentului pieței petroliere, așa cum a exprimat ieri Ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhy: ’’Este ironic că noi eliminăm subvențiile din țările noastre, în timp ce subvenționăm toată lumea cu petrol ieftin’’.

opec2Încă de la început, OPEP a arătat că mai presus de diversitatea în gândire, ne unește spiritul de echipă care a dat naștere acestei organizații, și care ne ghidează spre îndeplinirea unui obiectiv comun, cum ar fi apărarea intereselor națiunilor producătoare, și printr-o evaluare corectă a resursei pe care creatorul a pus-o în țările noastre, asigurarea unui venit constant care să devină bunăstarea popoarelor noastre, îndeplinind în același timp obligația de a garanta o aprovizionare cu petrol eficientă, continuă și economică pentru națiunile consumatoare.

Acest principiu trebuie să fie spiritul care impulsionează acest acord care urmează să fie atins în zilele următoare, care va fi un pas istoric, reprezentând un efort comun între țările membre ale Organizației și marii producători care sunt în afara ei.

La fel ca toate țările cu care am purtat discuții, suntem deciși să lucrăm activ pentru a obține, printr-o acțiune determinată și în comun a tuturor, un acord de echilibru, favorabil și echitabil tuturor celor implicați în piața petrolieră.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets