Venezuela progresează în promovarea și protejarea drepturilor omului


Caracas, 11 septembrie 2017

Cu ocazia celebrării celei de-a 36-a Sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului din Organizația Națiunilor Unite din Geneva, Elveția, Cancelarul Republicii Bolivariene Venezuela, Jorge Arreaza, a făcut cunoscut în timpul discursului său adevărul despre Venezuela în domeniul drepturilor omului.

În acest sens, el a subliniat că Venezuela a fost victima unor atacuri imperiale constante din cauza modelului său de incluziune socială. ’’În ciuda atacurilor unilaterale ale președintelui Donald Trump, Venezuela a continuat să își dezvolte modelul de protecție a drepturilor omului, și aceasta este una dintre țările cu cele mai puține diferențe de pe continentul american’’, a declarat Ministrul de Externe.

El a subliniat, de asemenea, importanța Planului Național pentru Drepturile Omului, anunțat de președintele Nicolas Maduro la Consiliul din noiembrie 2015 și aprobat în februarie 2016, care este în proces de implementare.
’’Acest plan a fost rezultatul unui proces amplu și de consultare publică. Este vorba despre o măsură istorică a Venezuelei, deoarece niciodată nu a fost elaborat un plan de acest gen’’, a declarat Diplomatul venezuelean.
El a informat că 73% din bugetul național este destinat investițiilor sociale, ’’indicele dezvoltării umane în Venezuela s-a ridicat în mai puțin de 15 ani de la mediu la înalt, situându-se în prezent la 0,76’’. De asemenea, a mai spus că 9 din 10 persoane beneficiază de deptul de pensie și asigurări sociale.

În domeniul locuințelor, Ministrul de Externe a declarat că, în ultimii 5 ani de Revoluție au fost construite și înmânate mai mult de 1 milion 737 de mii de locuințe decente, și din 2016, 100% din venezueleni au o acoperire liberă și de calitate în asistență medicală primară de sănătate, datorită misiunilor socialiste.

Ministrul Arreaza a profitat de ocazie pentru a saluta crearea de către Consiliul Drepturilor Omului, a Raportorului Special pentru Dreptul la Dezvoltare și a reiterat, în numele Mișcării Țărilor Nealiniate (Mnoal) sprijinul celor 120 de state membre.

’’Venezuela, în fruntea Mnoal, va încerca să continue progresul în protecția și promovarea drepturilor omului în lume, inclusiv dreptul la dezvoltare (…) și reiterăm respingerea măsurilor coercitive, unilaterale și adoptarea legilor de extrateritorialitate care împiedică utilizarea drepturilor omului și vulnerabilizează suveranitatea Statelor’’, a spus el.

ANC este mecnism de pace în Venezuela

În timpul participării sale, Ministrul de Externe Arreaza a reiterat faptul că Venezuela se bazează pe un model de democrație participativă și proactivă ’’unde oamenii sunt cei care definesc și guvernează destinul Națiunii Noastre’’.

’’În ultimii 18 ani în Venezuela s-au desfășurat 22 de procese electorale, transformând exercițiul dreptului de a vota într-o practică zilnică a poporului nostru’’, a spus ministrul venezuelean.

El a spus că cele mai recente alegeri au avut loc pe 30 iulie, pentru alegerea membrilor Adunării Naționale Constituante (ANC), și se așteaptă ca în luna octombrie a acestui an, poporul venezuelean să își exercite din nou dreptul de vot, pentru a alege guvernatorii de state.

A subliniat, de asemenea, restabilirea ordinii în țară datorită ANC care a redat pacea în țară după mai mult de 4 luni de acțiuni violente desfășurate de sectoare extreme ale opoziției, care au provocat moartea a 121 de persoane și daune pentru 913 instituții guvernamentale.

’’Mulțumită dialogului și Adunării Naționale Constituante, opoziția din Venezuela pare să întoarcă pe drumul legalității și al democrației. Foarte curând vom fi martorii semnalelor pentru procesul de dialog, datorită medierii prietenilor și voinței președintelui Nicolas Maduro’’, a declarat Ministrul Jorge Arreaza.

Scris de MPPRE
Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets